Tokio: financials en exporteurs op het voorplan

In Tokio is de Nikkei225 licht hoger de dag uitgegaan. De financiële waarden en exporteurs namen het voortouw. Het Chinese CITIC Securities neemt een belang in Bear Stearns en de opmars van de yen vertraagde. De technologiewaarden profiteerden van sterke kwartaalcijfers van het Amerikaanse Apple.

(tijd) -De Nikkei225 sloot 0,1 procent hoger op 16.450,58 punten. 133 waarden wisten hoger te sluiten, tegen 77 dalers en 15 stabiele aandelen. Maandag verloor de sterindex nog ruim 500 punten. De handel was wel dun omdat heel wat beleggers een voorzichtige houding aannemen met de komende resultatenstroom voor de deur. De breed samengestelde Topix won 0,5 procent tot 1.570,55 punten.

De Japanse bankwaarden volgden het voorbeeld van de Amerikaanse sectorgenoten. Het beurshuis Bear Stearns investeert 1 miljard dollar in het Chinese Citic Securities. Die Chinese vermogensbeheerder stopt ook 1 miljard dollar in Bear Stearns en verwerft daardoor zo'n 6 procent van het beurshuis. De bedoeling van de gekruiste participaties is samen activiteiten in vermogensbeheer te ontplooien in China. Mitsubishi UFJ Financial steeg 1,9 procent tot 1.046 yen en Sumitomo Mitsui Financial kreeg er 2,3 procent bij tot 851.000 yen.

Exportwaarden werden hoger geholpen door een vertraging van de Japanse munt. De yen werd opnieuw goedkoper tegenover de dollar. Canon won 1 procent tot 5.930 yen en Sharp steeg 1,4 procent tot 1.850 yen. Autobouwer Toyota won 1 procent tot 6.180 yen nadat een Japanse zakenkrant had geschreven dat de halfjaarwinst van de autogroep waarschijnlijk gestegen is met 10 procent tot boven 1,2 biljoen yen.

Maarten Gommeren

maarten.gommeren@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud