Tokio: grootste winst in vier weken

(tijd-nieuwslijn) - De beurs van Tokio was dinsdag in topvorm. De Nikkei boekte de grootste winst in vier weken. De halfgeleiderwaarden reageerden positief op de verhoogde verwachtingen van Novellus Sytems. De verlaagde kredietwaardigheid van Japan kan er anderzijds toe leiden dat de overheid de banken bijspringt bij het afschrijven van hun slechte leningen.

De Nikkei225 sloot 209,36 punten of 1,9% hoger op 11.346,66 punten. De Topix steeg voor de tweede dag op rij en won 12,64 punten of 1,2% tot 1.078,15 punten.

De Amerikaanse producent van chiponderdelen Novellus Systems maakte bekend dat de omzet in het tweede kwartaal boven de verwachtingen van analisten zal uitkomen omdat de vraag aantrekt. Dat wijst erop dat de chipindustrie goed op weg is om weer met groei aan te knopen. De Japanse halfgeleiderwaarden snelden hierop hoger. De maker van testapparatuur voor geheugenchips Advantest klom 5,2% tot JPY 9.480 en Tokyo Electron, producent van apparatuur om chips te maken, won 3,4% tot JPY 9.260.

Indexzwaargewichten als Kyocera gingen vooruit door de verwachting dat de Japanse regering de openbare pensioenfondsen ertoe zal aanzetten massaal aandelen over te kopen van de banken, zodat de balansen van deze laatste weer in evenwicht worden gebracht. Kyocera, de op twee na grootste component van de Nikkei, steeg 3,2% tot JPY 8.800 en Fanuc, de nummer vier in de rij, steeg 2,7% tot JPY 6.970.

Standard and Poor's verlaagde maandag de kredietwaardigheidsscore van Japan van AA tot AA-. Dat kan de overheid ertoe aanzetten de banken bij te springen om sneller van hun probleemkredieten af te komen. Dit vooruitzicht duwde Mizuho 2,1% hoger tot JPY 291.000. Sumitomo Mitsui steeg 3,5% tot JPY 569 en UFJ Holdings 4,3% tot JPY 316.000.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud