Tokio hoger, geen slot Nikkei door panne

Op de beurs van Tokio zijn de belangrijkste indices maandag hoger gesloten. Beleggers trokken zich op aan sterke economische cijfers van vorige week waaruit bleek dat de Japanse economie het goed blijft doen. De goedkopere olie en de zwakkere yen speelden ook in het voordeel van het sentiment. De handel was rustig door een vakantieperiode in Japan.

(tijd) Door een elektriciteitspanne kon geen slotstand berekend worden voor de toonaangevende Nikkei-index. De laatst berekende stand, ruim anderhalf uur voor het sluiten van de beurs lag op 15.790,82 punten, een stijging met 1,45%. Het ontbreken van een Nikkei-gemiddelde woog volgens handelaren op de al zwakke handel. Vandaag/maandag was de tweede dag van een vierdaagse vakantieperiode in Japan, waarin veel bedrijven de deuren gesloten houden.

Voor de bredere Topix-index was er wel een slotstand: 1.600,05 punten, goed voor een stijging met 1,4%. Het was de eerste keer in meer dan een maand tijd dat de index boven de 1.600 punten kon sluiten.

Sapporo Holdings, Japans op twee na grootste brouwerij, lanceerde een vriendschappelijk overnamebod op het Canadese Sleeman Breweries van CAD 400 miljoen, inclusief schulden. Aandeelhouders hopen dat de overname Sapporo's groeipotentieel zal vergroten. Het aandeel won 0,8% tot JPY 615.

Het consumentenkredietbedrijf Takefuji steeg sterk voor de tweede opeenvolgende dag, na de dood van de controversiele stichter van het bedrijf, Yasuo Takei. Na de winst van 5,3% van vrijdag werd het aandeel maandag opnieuw 6,1% duurder tot JPY 6.130. Beleggers rekenen erop dat het bedrijf nu ofwel beter geleid zal worden, ofwel verkocht. De laatste optie is minder waarschijnlijk door een voorgestelde wetswijziging die de marges in de sector kunnen schaden.

De olieprijs was in dalende lijn, waarop de olieaandelen terrein moesten prijsgeven. Inpex, de grootste Japanse oliegroep, verloor 2,75% tot JPY 1,06 miljoen. Japan Petroleum Exploration ging 2,85% lager tot JPY 8.170.

Exportaandelen profiteerden van de zwakkere yen tegenover de dollar. Canon won 1,8% tot JPY 5.530 en Matsushita, de eigenaar van het Panasonic-merk, steeg 1,9% tot JPY 2.405.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud