Tokio: hoger in navolging Wall Street

(tijd-nieuwslijn) - De Japanse beurs ging voor de eerste keer in zes dagen tijd hoger. Die winst wordt vooral ingegeven door de rally van Wall Street maandag. Daarnaast waren er beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers van IBM, wat de informaticasector een duwtje in de rug gaf.

De Nikkei225 index won 1,1% of 86,73 punten tot 7838,83 punten. De bredere Topix ging 1,6% vooruit tot 788,24 punten. De Japanse beurzen kijken deze week eveneens uit naar de vloed aan kwartaalcijfers in de VS. Uit die cijfers moet blijken welke marsrichting de Amerikaanse economie inslaat. De cijfers van maandag laten alvast het beste vermoeden.

De computersector was de winnaar van de dag. Computers zijn goed voor een vierde van de export van Japan. Die winst kwam er na de beter dan verwachte omzetcijfers bij IBM. De omzet in het eerste kwartaal kwam uit op USD 20,1 miljard terwijl gerekend was op USD 19,9 miljard. Fujitsu, de grootste Japanse computerproducent won 4,3% tot JPY 315. Sony en Toshiva, die beide technologie ontwikkelen voor IBM, wonnen respectievelijk 2,6% tot JPY 3.910 en 4,6% tot JPY 320.

Ook ondernemingen die sterk afhangen van de export naar de VS wonnen terrein, met de autoproducenten op de eerste plaats. Zo won Toyota 3,6% tot JPY 2.570 en Nissan 4,3% tot JPY 844. De producent van foto-apparatuur Canon, die 70% van de productie exporteert, steeg 2,7% tot JPY 4.210.

Spectaculaire winst was er ook voor Sankyo Seiki Manufacturing. De producent van elektronische apparatuur zei dat het een gsm-camera heeft ontworpen met lenzen die kunnen in- en uitzoomen. Vanaf 2005 moet die technologie JPY 7 miljard bijdragen tot de omzet.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud