Advertentie

Tokio hoger na aantrekkende autoverkoop VS

De beurzen in Azië hebben donderdag mooie winsten geboekt. In de Verenigde Staten kwam de autoverkoop in maart hoger uit dan in februari. Samen met andere bemoedigende Amerikaanse macrocijfers voedde dit de speculatie dat 's werelds grootste economie aan het herstellen is.

In Tokio eindigde de Nikkei225 4,4 procent hoger op 8.719,78 punten en dikte de Topix 4,1 procent aan tot 826,69 punten. Ook elders in Azië ging het hard. Hongkong won 5 procent, Seoel 3,5 procent en de Australische S&P: ASX 200-index won 2,8 procent.

De Japanse autowaarden sponnen garen bij de meevallende Amerikaanse autoverkoop. Toyota Motor verkocht in maart weliswaar 39 procent minder in de VS, maar die daling was kleiner dan de geraamde 41 procent. Ook Honda Motor en Nissan Motor zagen de verkoop minder terugvallen dan gevreesd. Toyota Motor won 5,5 procent, Honda Motor 10,7 procent en Nissan Motor 13,8 procent.

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner zei dat er 'bemoedigende tekenen' zijn in de financiële markt. Die uitspraak ondersteunde de financials. Mitsubishi UFJ steeg 6,7 procent en Mizuho Financial dikte 8,9 procent aan.

De producent van grondverzetmachines Komatsu veerde 5,8 procent op dankzij de meevallende cijfers over de Amerikaanse industrie.

De consumentenelektronicaproducent Sony schoot 9,2 procent hoger dankzij een wijziging in de fiscale wetgeving van Japan. Divdenden van buitenlandse divisies worden voortaan vrijgesteld van belasting, schreef de zakenkrant Nikkei. Dat betekent dat bedrijven hiervoor niet langer fiscale reserves moeten aanleggen. Ook andere elektronicagroepen snelden vooruit. Panasonic won 5,7 procent, Canon 4 procent en Pioneer zelfs 15,6 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud