Tokio in het rood door rentevrees

De Japanse beurs leverde voor de derde opeenvolgende dag in, zij het beperkt. De Nikkei-index daalde met 4,15 punten of 0,03% tot 14.644,26 punten. De Nikkei telde 99 stijgers, 108 dalers en 18 onveranderde aandelen. De brede Topix-index ging 0,3% omlaag tot 1.505,51 punten.

(tijd) De belangrijkste oorzaak van de daling was de vrees voor een nakende renteverhoging. De Japane centrale bankier, Toshihiko Fukui, zegde dat de beleidsmakers 'zonder aarzelen de noodzakelijke beslissingen moeten nemen'. Daaruit kan worden afgeleid dat de centrale bank voor het eerst in zes jaar op het punt staat haar monetaire beleid te verstrakken. Handelaren verwezen ook naar de resultaten van een rondvraag door het ministerie van Financien waaruit blijkt dat Japanse bedrijven minder vertrouwen hebben in de toekomst.

Sony, de op een na grootste producent van consumentenelektronica, verloor 1,5% tot JPY 4.770. De auomobielgroep Toyota leverde 0,4% in tot JPY 5.760. Hitachi, de grootste fabrikant van harde schijven voor laptopcomputers, kalfde 0,6% af tot JPY 729.

De vastgoedaandelen gingen lager als gevolg van de vrees voor een hogere rente, wat aan hun winst knaagt. Sumitomo Realty & Development Co, de op drie na grootste vastgoedontwikkelaar, daalde met 2,5% tot JPY 2.535. Marktleider Mitsubishi Estate zakte met 2,3% tot JPY 2.165. Het grootste verlies binnen deze sector was voor K.K. DaVinci, dat 5,8% incasseerde.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud