Tokio: indexen voor derde dag op rij in de plus

De Japanse beurzen zijn voor de derde handelsdag na elkaar positief gesloten. Groothandelaars namen het voortouw, daarbij gesteund door de hogere grondstoffenprijzen. De Tankan-index, die het Japanse ondernemersvertrouwen meet, bleef in het tweede kwartaal stabiel rond het hoogste punt in twee jaar.

(tijd) Uit het rapport dat de Japanse centrale bank vandaag publiceerde - de zogenaamde 'Tankan' - blijkt dat het ondernemersvertrouwen zoals verwacht op 23 punten bleef. Het optimisme van de Japanse bedrijfsleiders kan volgens waarnemers de weg vrijmaken voor een renteverhoging later dit jaar.

De Nikkei sloot nipt in de plus met een winst van 0,04 procent tot 18.146,30 punten, de bredere Topix won 0,3 procent tot 1.780,36 punten.

Groothandelaar Mitsui & Co., gespecialiseerd in de handel in grondstoffen, profiteerde van de dure olie en een outperform-rating van beurshuis Mitsubishi UFJ Securities. Het aandeel steeg 3,1 procent tot 2.530 yen. Volgens een analist ziet de fundamentele outlook voor handelshuizen er goed uit, doordat de grondstoffenprijzen op hogere niveaus dan verwacht staan.

Vastgoedontwikkelaars verloren terrein, doordat de grootste Japanse banken hun intrestvoeten voor vastrentende hypotheekleningen naar omhoog bijstelden. Mitsubishi Estate verloor 1,2 procent tot 3.310 yen. Beleggers vrezen dat duurdere hypotheken de vraag bij consumenten naar vastgoed zullen afremmen.

Peter De Groote peter.de.groote@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud