Tokio: indices hoger de week uit

(tijd-nieuwslijn) - In Tokio gingen de voornaamste indices vrijdag met winst de dag uit. Beleggers waren goed gemutst omdat ze hopen dat de Amerikaanse Federal Reserve Board volgende week de rente zal verlagen om de grootste economie ter wereld een hart onder de riem te steken. Gisteren werden immers in Wall Street verschillende tegenvallende macrocijfers gepubliceerd, die erop kunnen wijzen dat de Amerikaanse economie opnieuw aan het slabakken is. In Japan gingen vooral de exportaandelen hoger.

De Nikkei-index won 0,5% tot 8.685,72 punten. De bredere Topix-index steeg met 0,5% tot 866,89 punten.

Handelaren denken dat er 95% kans is dat de Amerikaanse Fed volgende week zijn rentetarief met een kwart punt verlaagt. Dat nieuws heeft impact op de Japanse exportaandelen, aangezien de VS zo'n 30% van alle goederen die Japan verscheept, kopen. Sony, dat 70% van zijn omzet op het Amerikaanse continent realiseert, won 1,1% tot JPY 5.330.

Naast de exportaandelen deden ook de auto-aandelen het vrijdag goed. Vrijdag raakte bekend dat de autoverkopen in Japan in oktober voor de tweede keer op rij zijn gestegen. Toyota Motor, de derde grootste autoproducent ter wereld, won 4,4% tot 3.110. Nissan, de derde grootste automaker in Japan, won 3,1% tot JPY 970. Honda steeg met 1,1% tot JPY 4.440.

De banken hadden vrijdag een mindere dag. Donderdag gingen ze nog sterk vooruit dankzij de regeringsmaatregelen om banken te beschermen tegen dubieuze kredieten. Mizuho Holdings, de grootste bank ter wereld, verloor 2,2% tot JPY 182.000; UFJ Holdings zakte 2,2% tot JPY 181.000 en Sumitomo Mitsui verloor 2,8% tot JPY 493.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud