Tokio: Intel verpest groeifeestje

(tijd-nieuwslijn) - Op de beurs van Tokio kende de Nikkei vrijdag zijn sterkste daling in 2 maanden tijd. De Nikkei verloor 1,2% tot 11.438,53 punten. De bredere Topix sloot voor de derde dag op rij lager, dit keer 0,6% tot 1.101,87 punten. Hoewel de economische groeicijfers beter waren dan verwacht, woog de omzetverlaging van het Amerikaanse halfgeleiderbedrijf Intel op de markten.

In Japan is de economie in het eerste kwartaal gegroeid met 1,4%, tegenover het laatste kwartaal van 2002. Het beste cijfer sinds het eerste kwartaal van 2000.

De Japanse computergerelateerde aandelen hadden te kampen met de negatieve resultaten van Intel. De Amerikaanse halfgeleiderproducent Intel verlaagde zijn omzetverwachting voor het tweede kwartaal. Ook de verwachting voor het brutomarge werd neerwaarts herzien. De Japanse halfgeleiderproducent Advantest viel 6,4% lager op JPY 7.900. De tweede grootste maker van halfgeleiderproducten in de wereld, Tokyo Electron, speelde 4,3% kwijt tot JPY 8.030 en Hitachi moest 2,2% inleveren tot JPY 863.

Ook de beveiligingsgroep Nikko ging 4,8% lager tot JPY 719. De beveiligingssector was de slechtste presteerder onder de sectorindices.

Niet alle aandelen gingen in het rood. Oji Paper steeg 3,8% tot JPY 670. De papierproducent won 4% sinds het faillissement van concurrent Nippon Kakoh Seishi vorige woensdag. Marktspelers verwachten dat de papierprijzen hierdoor zullen stijgen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud