Tokio krijgt steun van autosector

De Japanse aandelen zijn met een kleine winst het weekend ingegaan. De autosector profiteerde van goede vooruitzichten bij Toyota Motor. De Nikkei-index steeg met 0,3 procent tot 17.104,96 punten. De bredere Topix-index ging 0,05 procent hoger tot 1.672,10 punten.

(tijd) Toyota werd 1,6 procent duurder op een recordkoers van 7.800 yen. De op een na grootste autobouwer van de wereld verwacht volgend jaar een recordaantal van 9,34 miljoen wagens te verkopen. Dat is een groei van 6 procent tegenover het huidige boekjaar. Als Toyota de prognose waarmaakt, komt er een einde aan de 81-jarige hegemonie van General Motors als 's werelds grootste autofabrikant. Waarnemers stellen dat Toyota een conservatief bedrijf is, en waarschijnlijk de vooruitzichten zal overtreffen.

Toyota nam zijn sectorgenoten op sleeptouw. Honda steeg met 2,2 procent tot 4.570 yen, ook al een recordkoers. Aisin Seiki, een toeleverancier van de autosector die voor 22 procent in handen is van Toyota, ging 1,1 procent hoger tot 3.850 yen.

Binnen de Nikkei225 was Asahi Glass de grootste stijger met een winst van 4,7 procent tot 1.422 yen. De beleggers mikken op hogere resultaten nadat het bedrijf de winstgroei voor dit jaar heeft opgegeven om veranderingen door te voeren die de resultaten van de komende jaren te ondersteunen.

Sumitomo Metal Mining en de andere producenten van metalen kleurden rood nadat de koperprijzen daalden tot hun laagste punt in acht maanden. Sumitomo Metal Mining verloor 2,8 procent tot 1.474 yen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud