Advertentie
Advertentie

Tokio licht hoger, exportgerichte aandelen profiteren van yen

Foto EPA ©EPA

De beurs van Tokio ging dinsdag licht hoger. De exportgerichte aandelen profiteerden voor de tweede dag op rij van de zwakkere yen.

(tijd) - De andere Aziatische aandelenmarkten gingen flink hoger. De hausse werd gedragen door de prijsstijging van de geheugenchips.

De Nikkei225 won 0,4 procent tot 9.080,84 punten. De breed samengestelde Topix sloot nagenoeg onveranderd (+0,03%) op 876,20 punten.

De daling van de yen tegenover de dollar tot het laagste punt in bijna een maand was goed nieuws voor de bedrijven die een veelvoud van hun omzet in het buitenland realiseren. Sharp, Japans grootste fabrikant van platte tv-schermen en zonnepanelen, schoot 14,3 procent omhoog, goed voor de op een na hoogste winst in de Nikkei-index. Canon, 's werelds grootste fabrikant van digitale camera's, won 3,7 procent. Consumentenelektronicareus Sony ging 7,1 procent hoger.

Bedrijven zoals papierproducenten die focussen op de thuismarkt, zien de importfacturen door de zwakke yen dan weer toenemen. Nippon Paper plofte 10 procent lager tot 3.220 yen.

Toshiba, een producent van elektronica en computers, werd 9,4 procent duurder nadat diens atoomenergiedivisie Westinghouse Electric contracten met een waarde van 7,65 miljard dollar binnenhaalde.

Nog in de technologiesector trokken de chipmakers eensgezind hoger nadat de prijs van de geheugenchips het hoogste peil in zes weken bereikte. Het nummer een van de sector, het Zuid-Koreaanse Samsung, ging 4,9 procent hoger.

Nippon Electric Glass, tot slot, een belangrijke producent van glas voor LCD-schermen, schoot 80 yen, de daglimiet, of 16 procent omhoog nadat de Nikkei-krant berichtte dat het bedrijf 3 miljard yen pompt in de uitbreiding van zijn fabrieken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud