Advertentie

Tokio licht lager in afwachting van plan-Geithner

Foto AFP ©AFP

De beurs van Tokio is dinsdag met een klein verlies gesloten. De markten wachten de details af van het reddingsplan voor de financiële sector van de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner. Ook de sterke yen woog op het sentiment.

 (tijd) - De Nikkei zakte met 0,3 procent tot 7.945,94 punten, terwijl de brede Topix-index met 0,1 procent zakte tot 778,10 punten.

De versterking van de yen tegenover de euro en de dollar had gevolgen voor de belangrijkste exporteurs. De elektronicareus Sony zakte met 0,9 procent tot 1.815 yen en de autoproducenten Honda en Toyota verloren respectievelijk 0,4 procent en 1,6 procent.

Een uitzondering binnen de autosector was Nissan. Het aandeel veerde aanzienlijk op na de aankondiging van een drastische sanering maandag. Nissan gaat 20.000 jobs schrappen en voert onderhandelingen met vakbonden om een vierdaagse werkweek in te voeren. Analisten en beleggers verwelkomden de ingrepen: het aandeel steeg met 7,3 procent tot 280 yen.

Orix, de grootste niet-bancaire financiële instelling in Japan, zakte met 8,9 procent tot 3.180 yen. De financiëledienstengroep stuurde een winstwaarschuwing uit voor het boekjaar dat afloopt in maart. De winst na drie kwartalen is met 89 procent gezakt.

De staalsector kreeg ook klappen. Japan Steel Works ging 7,5 procent lager tot 887 yen nadat het zijn winstverwachtingen met een vijfde had verlaagd. Kobe Steel dook 13 procent lager tot 117 yen. Het bedrijf is mogelijk betrokken bij illegale politieke financiering, en de stoel van de voorzitter wankelt.

Ook elders in Azië verloren de beurzen licht terrein. De Kospi-index in Zuid-Korea zakte met 0,3 procent. De Chinese markten gaan wel hoger, wegens hoop op een renteverlaging door de centrale bank nadat de inflatie lager uitkwam dan verwacht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud