Tokio met fors verlies de week uit

(tijd-nieuwslijn) - De beurs van Tokio kreeg op de laatste handelsdag van de week stevige verliescijfers voorgeschoteld. Boosdoener was de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq die donderdag bijna 4% moest prijsgeven. Vooral de Japanse technologiesector kreeg rake klappen. De Nikkei-index zakte 3,4% tot 9.591,03 punten en bouwde daarmee het weekverlies uit tot 6%. De Topix-index ging 2,2% lager postvatten op 946,65 punten.

Analisten merken op dat de beurs van Tokio onder extra verkoopdruk staat door buitenlandse investeerders. Om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen, zien heel wat partijen zich genoodzaakt hun posities af te bouwen.

Binnen de Nikkei-index stonden 197 dalers tegenover 22 stijgers. De overige 6 aandelen eindigden onveranderd. Fors verlies was er voor Daiwa Securities dat 8,4% moest prijsgeven op JPY 644 en voor Nissan dat 6% goedkoper werd op JPY 765.

Chipproducent Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) lag mee aan de basis van de verliezen in de halfgeleidersector. Door de sombere sectorvooruitzichten zet TSMC het mes in de investeringen. Volgens de groep wegen de boekhoudschandalen in de VS zwaar op het consumentenvertrouwen en drukken ze meteen ook zwaar hun stempel op het herstel. Advantest liet 9,4% liggen op JPY 5.750 en Tokyo ELektron werd 9,1% goedkoper op JPY 5.850.

Sony slaagde er in de neerwaartse trend te omzeilen en sloot onveranderd op JPY 5.290. De terugkeer naar winst die gisteren uit de kwartaalcijfers bleek, woog zwaarder dan de omzetwaarschuwing die de elektronicaproducent in de marge meegaf.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud