Advertentie

Tokio: Nikkei geeft middagwinst prijs

(tijd-nieuwslijn) - De beurs van Tokio moest dinsdag de winst uit de middaghandel prijsgeven. De Nikkei-index keek bij de slotbel tegen een verlies aan van 124,73 punten of 1,2% op 10.250,42 punten. Bij de bredere Topix-index ging er 1,6% af tot 984,53 punten.

Koopjesjagers in de technologiesector moesten daarmee de duimen leggen voor beleggers die vrezen voor negatieve uitspraken van Fed-voorzitter Alan Greenspan over de toestand van de Amerikaanse economie. De Amerikaanse centrale bankier spreekt dinsdag de Senaat toe.

Wall Street slaagde er maandagavond in het ergste kwaad af te wenden. De Dow Jones nam tijdens de handelssessie een duik van 5,0% maar slaagde er bij de slotbel in de schade te beperken tot 0,5%. De nog veerkrachtigere technologiebeurs Nasdaq boekte zelfs een winst van 0,6%.

Heizo Takenaka, minister van Begroting en Economie, lanceerde een oproep aan de Japanse Centrale Bank om snel een einde te maken aan de klim van de yen ten opzichte van de dollar. Dinsdagmorgen was een dollar 116,28 yen waard. De Bank of Japan leek echter niet onder de indruk en liet de monetaire politiek ongewijzigd.

Fors verlies was er onder meer voor NTT DoCoMo dat 4,3% liet liggen tot JPY 245.000. Ook DoCoMo stond verder in de verdrukking door de aanhoudende bezorgdheid over de groeivooruitzichten. NTT slikte een verlies van 3,3% tot JPY 466.000.

De vrees voor een nieuwe aangroei van slechte leningen zette de bankaandelen verder onder druk. Mitsubishi Tokyo Financial liet 1,9% liggen tot JPY 843.000 en Sumitomo Mitsui Banking keek tegen een verlies aan van 1,2% tot JPY 642.

Een aantal aandelen uit de technologiesector slaagde erin de middagwinst vast te houden. Dat was onder meer het geval voor Kyocera, dat 1,1% hoger sloot op JPY 8.510, en Casio, dat met 1,3,% aandikte tot JPY 629. Pioneer hield een winst over van 0,2% tot JPY 2.090. De groep liet weten dat de resultaten over de periode april-juni in lijn liggen met de verwachtingen.

Ook Sumitomo Metal slaagde erin zich met een winst van 0,5% tot JPY 560 bij de schaarse stijgers te voegen. De vierde grootste Japanse staalgroep bevestigde de verkoop te overwegen van het belang in L-S Electro Galvanizing Co (LSE), een Amerikaanse joint venture.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud