Tokio: Nikkei-index stijgt 0,5%, Topix herovert 1.000-puntengrens

(tijd-nieuwslijn) - Na twee verliesbeurten op rij heeft de beurs van Tokio de stijgende trend van begin deze maand weer opgepikt. De Nikkei-index steeg met 0,5% of 55,93 punten tot 10.332,57. Voor de Topix-index zat er 0,4% extra in tot 1.001,74 punten. Winstnemingen zorgden aanvankelijk voor verkoopdruk op de Japanse beursvloer. Die verdween echter gedeeltelijk nadat bekendraakte dat Mitsui Mining een schuldherschikking in de wacht sleepte.

Binnen de Nikkei-index stonden 137 stijgers tegenover 69 dalers en 18 onveranderde aandelen. Aannemersbedrijf Hazama boekte voor de tweede dag op rij stevige winstcijfers. De aandelen stegen met 7,4% tot JPY 29. De grootste koerswinst werd buiten de Nikkei-index opgetekend waar Mitsui Mining 18,5% duurder werd tot JPY 128. Volgens de krant Asahi zal de Industrial Revitalisation Corp volgende maand beslissen over een schuldherschikking bij de mijngroep. Mitsui Mining wordt daarmee het eerste bedrijf dat steun geniet van het nieuwe overheidsorgaan.

Andere opmerkelijke stijger was Toyo Tire & Rubber die 9,8% hoger afsloot op JPY 269. De bandenproducent zou met de Franse sectorgenoot Michelin onderhandelen over een joint venture. De Japanse groep is naar eigen zeggen dringend op zoek naar een partner voor de ontwikkeling en productie van banden met versterkte flanken. "Er wordt met verschillende partijen onderhandeld, waaronder Michelin", gaf een woordvoerder toe.

In het verliezende kamp waren een aantal grote exporteurs terug te vinden. De aandelen hadden het moeilijk met de klim van de yen. De Japanse munt noteerde op het hoogste niveau in 5 maanden tegenover de euro en op het hoogste niveau in meer dan een maand ten opzichte van de dollar. Sony keek tegen een verlies aan van 1,6% tot JPY 3.770 en Daikin Industries moest met 3,3% achteruit tot JPY 2.165. Fuji Photo werd 1,4% goedkoper tot JPY 3.580. Sectorgenoot Konica Minolta liet 3,6% liggen op JPY 1.441 en was daarmee de grootste daler binnen de Nikkei-index.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud