Tokio: Nikkei sluit met 0,4% verlies

(tijd-nieuwslijn) - De beurs van Tokio, die maandag dicht bleef wegens Greenery Day, moest dinsdag achteruit. Het gedaalde consumentenvertrouwen in de VS is een slechte zaak voor Japanse exportbedrijven en deed vooral de technologiewaarden lager belanden.

De verliezen van de Nikkei en de Topix bleven al bij al beperkt omdat in de loop van de handelsdag bekend raakte dat de industriele productie in Japan voor de tweede maand op rij is gestegen. De Nikkei225 sloot 0,4% lager op 11.492,54 punten. De bredere Topix-index verloor 0,5% tot 1082,06 punten. Het handelsvolume lag een vijfde lager dan normaal. In Japan volgen deze week de feestdagen elkaar op, zodat veel kaderleden de hele week vrij nemen.

De grootste verliezen waren voor de elektronicabedrijven. Hun aandelen zijn het voorbije halfjaar zowat een kwart in waarde gestegen door de verwachting dat de Amerikaanse economie zal herstellen en daarbij de rest van de wereld op sleeptouw zal nemen. Grote kanonnen uit de sector als Sony, Matsushita of Toshiba maakten vorige week echter verliescijfers bekend. Het gedaalde consumentenvertrouwen in de VS en de hogere yen-koers, die de Japanse export afremt, waren eveneens elementen die op de koersen wogen. Sony verloor 4,2% tot JPY 6.900 en Pioneer 8,3% tot JPY 2.535. Advantest, maker van testapparatuur voor geheugenchips, zakte 2,6% tot JPY 9.250 en chipproducent NEC 4,5% tot JPY 990.

Bij de winnaars was Honda Motor het meest geliefd. De op een na grootste autoconstructeur van Japan stelde een recordwinst in het vooruitzicht en ging 3,2% hoger tot JPY 5.760.

De bankwaarden zaten in de lift nadat Mizuho geruststellende woorden sprak over de werking van zijn computersystemen. Eerder deze maand integreerde Mizuho de systemen van drie divisies, wat tot praktische problemen leidde. Mizuho steeg 3,1% tot JPY 268.000, UFJ 1,6% tot JPY 318.000 en Sumitomo Mitsui 2,1% tot JPY 572.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud