Tokio: Nikkei sluit op hoogste niveau in zeven jaar

In Tokio hebben de toonaangevende indexen de dag met winst afgesloten. De indexen sloten hoger onder impuls van een Japans regeringsrapport waaruit blijkt dat de vraag naar machines in mei hoger uitviel dan verwacht. Energie- en exportwaarden deden het ook goed, respectievelijk door de hoge grondstofprijzen en de zwakke yen.

(tijd) De andere Aziatische beurzen volgden het Japanse voorbeeld, en hebben er stuk voor stuk een sterke dag op zitten, na signalen dat de economische groei in Japan en Zuid-Korea versnelt.

De Nikkei225 ging 0,7 procent hoger tot 18,261.98 punten, het hoogste slot in zeven jaar. De bredere Topix deed er eveneens 0,7 procent bij, tot 1.792,23 punten.

De energiewaarden gingen hoger, aangevuurd door de stijgende grondstofprijzen. Nippon Mining Holdings, Japans grootste kopersmelter, klom 3,8 procent tot 1.232 yen. Marubeni, een handelshuis dat olie en metalen verhandelt, boekte ook 3,8 procent, tot 1.094 yen.

Sommige exportgerichte bedrijven zoals Nikon en Toyota profiteerden van de speculatie dat de zwakke yen de buitenlandse verkoop zal aanzwengelen en zo de winsten zal opdrijven. Autobouwer Toyota sloot 0,6 procent hoger tot 7.830 yen, electronicaproducent Nikon won 3,7 procent tot 3.680 yen.

Toshiba klom 2,85 procent tot 1.083 yen. De producent van nucleaire reactoren voert momenteel gesprekken om zijn aandeel in Westinghouse Electric te verkopen aan een staatsbedrijf uit Kazachstan, zo maakte Toshiba bekend.

De machinebouwers profiteerden van een regeringsrapport waaruit blijkt dat de vraag naar machines in mei hoger uitviel dan verwacht. Het cijfer steeg met 5,9 procent in vergelijking met de maand ervoor: drie keer meer dan de stijging van 1,9 procent waar analisten op hadden gemikt. Komatsu, een fabrikant van bulldozers en mijnbouwmachines, deed er 1,9 procent bij tot 3.800 yen. Fanuc, een fabrikant van industriele robots, sloot 1,3 procent hoger op 12.860 yen.

Koen Dedobbeleer

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud