Advertentie

Tokio: Nikkei start week met 0,5% verlies

(tijd-nieuwslijn) - Op de beurs van Tokio zette de Nikkei de week met verlies in. Oorzaken waren de sterke daling van de dollar en een bericht over boekhoudmanipulaties bij het Amerikaanse Merck.

De Nikkei-index sloot 0,5% of 56,89 punten lager op 10.769,20 punten. De bredere Topix zakte 0,9% of 8,96 punten tot 1.033,99 punten. De eerste oorzaak van de verliezen was de daling van de dollar tegenover de yen. Daardoor daalt immers de waarde van Amerikaanse verkopen voor Japanse bedrijven. Bovendien tast een hoge yen de concurrentiekracht van Japanse exporteurs aan. Een tweede reden was maandagochtend in de zakenkrant Wall Street Journal te lezen: het Amerikaanse farmabedrijf Merck zou zijn omzetcijfers boekhoudkundig opgekrikt hebben.

De bedrijven die sterk afhangen van de export, kregen het moeilijk. Autobouwer Toyota Motor daalde 2% tot JPY 3.020. Fuji Photo Film verloor 1,8% tot JPY 3.670.

De berichten over Merck zorgden niet alleen voor een hernieuwd algemeen wantrouwen in de boekhouding van bedrijven, het nieuws had ook een directe impact op sommige Japanse ondernemingen. Banyu Pharmaceuticals verdeelt Merck-producten in de VS. Het aandeel zakte 4,5% tot JPY 1.500.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud