Tokio onderuit na tegenvallende jobcijfers VS

De Japanse beurs kreeg maandag de zwaarste tik in drie weken tijd nadat vrijdag was gebleken dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten onverwacht was gedaald. Bovendien werd duidelijk dat de Japanse economie er slechter aan toe is dan gevreesd.

(tijd) De Nikkei225 eindigde 2,2 procent lager op 15.764,97 punten. De bredere Topix-graadmeter moest 2 procent prijsgeven op 1.525,22 punten. De onverwachte terugval van de Amerikaanse banencijfers wakkerde bij beleggers de vrees aan dat de recente crisis op de kredietmarkten wel degelijk de economische groei kan schaden. Die bezorgdheid nam nog toe toen bleek dat de Japanse economie in het tweede kwartaal met 1,2 procent was gekrompen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De ontgoochelende Amerikaanse macrocijfers van vrijdag misten hun impact op de Japanse exportwaarden niet. De Verenigde Staten zijn nog altijd de belangrijkste buitenlandse afzetmarkt voor Japan. Autobouwer Toyota daalde met 2,4 procent tot 6.440 yen, sectorgenoot Mazda leed een verlies van 3,4 procent op 547 yen. Elektronicagroep Sony donderde zelfs met 6 procent omlaag tot 5.300 yen.

De financiƫle waarden hadden dan weer te lijden onder de zwakke Japanse groeicijfers. Mitsubishi UFJ, de grootste kredietverstrekker in Japan, verloor 2,8 procent op 1.030.000 yen. Makelar Nomura daalde met 3,3 procent tot 1.827 yen.

De vrees voor een economische groeivertraging treft tradtitioneel ook de mijnbouwwaarden, en dat was maandag niet anders. Sumitomo Metal Mining, de grootste nikkelproducent van Japan, leed een verlies van 4,1 procent op 2.245 yen.

Pieter Suy

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud