Tokio onderuit op laatste handelsdag 2007

De aandelenindexen op Tokio zijn met duidelijke verliezen geëindigd. De moord op de Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto en de duidelijke verliezen op Wall Street bedrukten de stemming. De beurs was slechts een halve dag geopend en het was meteen de laatste handelsdag van het jaar. Maandag blijft de beursvloer leeg.

De meeste andere Aziatische beurzen staan eveneens in het verlies. De moord op Bhutto zorgt voor een grotere onzekerheid in de regio. In Pakistan bleef de beursvloer gesloten. Dit jaar kon de Karachi-100 index al 47 procent stijgen.

De inflatie in Japan staat op zijn hoogste peil in negen jaar, zo blijkt uit cijfers die deze ochtend werden vrijgegeven. De kernprijzen, exclusief verse voeding, stegen in november met 0,4 procent op jaarbasis.

De Nikkei225-index verloor 1,6 procent tot 15.307,78 punten. Over een heel jaar verloor de index 1.918,05 punten of ruim 11 procent. De index presteerde daarmee tot nu toe het slechtst van alle grote beurzen op de wereld. De bredere Topix verloor vrijdag eveneens 1,6 procent tot 1.475,68 punten. Voor deze index is het verlies op jaarbasis nog groter: -12,22 procent.

Toyota moest 2 procent achteruit tot 6.040 yen, de grootste daling in meer dan een maand tijd. Beleggers zijn bezorgd dat de Amerikaanse consumentenbestedingen zullen vertragen. De VS is de belangrijkste markt voor de autobouwer.

Ook financial Mitsubishi UFJ deed een slechte zaak. Het aandeel moest 3,2 procent terug tot 1.047 yen. Sectorgenoot Sumitomo Mitsui, de nummer twee in zijn sector, werd 3,1 procent goedkoper. De banken hadden extra te lijden onder het nieuws dat Citigroup, JP Morgan en Merrill Lynch extra afschrijven doen wegens de instorting van de subprimemarkt.

Dieter Snoeck dieter.snoeck@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud