Advertentie

Tokio op verlies na uitstel reddingsplan banken in VS

foto bloomberg

In Tokio zijn de Nikkei en de Topix maandag met verlies geëindigd. De sterkere yen woog op de exporteurs, maar vooral de bankaandelen stonden onder druk. In de Verenigde Staten heeft minister van Financiën Timothy Geithner de voorstelling van zijn reddingsplan voor de financiële sector uitgesteld tot dinsdag. Een kapitaalverhoging bij Nomura Holdings en de aankondiging van verliescijfers bij Asahi Glass en Nissan Motor waren ook geen goed nieuws.

(tijd) - De Nikkei225 eindigde 1,3 procent lager op 7.969,03 punten en de brede Topix verloor 1,5 procent tot 778,90 punten. Elders in Azië presteerden de beurzen gemengd.

Nomura gaat tot 3,3 miljard dollar ophalen via een aandelenemissie, de eerste van het beurshuis in 20 jaar. De opgehaalde middelen moeten dienen om de kapitaalbasis, die zwaar is aangetast door de overname van onderdelen van het failliete Lehman Brothers, te versterken. De vrees voor verwatering deed Nomura 14,3 procent omlaag donderen. Sectorgenoot Daiwa Securities verloor 3,6 procent nadat Moody's een mogelijke ratingverlaging in het vooruitzicht stelde.

De andere financials leden onder het uitstel van het plan-Geithner. Sumitomo Mitsui zakte 3,7 procent en Mizuho Financial 3,1 procent.

Een versteving van de yen tegenover de dollar deed de eerdere winsten van exportgerichte bedrijven krimpen. Canon sloot met 0,2 procent winst en Panasonic verloor 0,7 procent.

Asahi Glass, de grootste glasproducent van Azië, viel 10 procent omlaag. De groep verwacht over het lopende boekjaar rode cijfers.

Autoproducent Nissan Motor meldde nabeurs over het gehele boekjaar een verlies te zullen boeken en kondigde aan 20.000 banen te schrappen. Het aandeel kreeg een klap van 5,8 procent. Nog in de autosector won Toyota Motor 3,2 procent nadat Credit Suisse zei dat het nettoresultaat van de groep dit kwartaal zal uitbodemen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud