Advertentie

Tokio profiteert opnieuw van zwakkere yen

De beurs van Tokio profiteerde voor de tweede dag op rij van een zwakkere yen. De munt verzwakte tegenover de euro en de dollar nadat de Bank of Japan zoals algemeen verwacht het belangrijkste rentetarief ongewijzigd liet op 0,50 procent.

(tijd) Het besluit om de rente onveranderd te laten was unaniem en conform de verwachting van economen. Volgens de Bank of Japan is er sprake van een neerwaartse druk op de consumentenprijzen, waardoor een volgende rentestap niet gerechtvaardigd is.

De Nikkei 225 steeg met 0,9 procent tot 17.163,20 punten. De index telde 165 stijgers tegen 50 dalers en 10 onveranderde aandelen. De Topix Index steeg met 0,8 procent tot 1.708,29 punten.

De exportgerichte bedrijven zaten in de lift. De goedkopere yen doet de waarde van hun overzeese verkopen (in dollar of euro) stijgen als deze terug worden geconverteerd naar de lokale munt. Bovendien stijgt de competitiviteit van producten. Autofabrikant Toyota steeg met 0,9 procent tot 7.740 yen. Concurrent Honda won 0,7 procent tot 4.160 yen. Advantest, 's werelds grootste fabrikant van controlesystemen voor chips, werd 0,9 procent duurder op 5.420 yen. Sharp, de marktleider in LCD-televisieschermen, steeg met 1,1 procent tot 2.255 yen.

Mitsubishi UFJ herstelde 2,3 procent tot 1,32 miljoen yen. Sumitomo Mitsui Financial Group steeg met 1 procent tot 1,06 miljoen yen. Standard & Poor's zette de de kredietratings voor de grootste kredietverstrekkers van Japan op CreditWatch met positieve implicaties. Dat impliceert dat de ratings kunnen worden verhoogd. 'De banken zullen fundamenteel sterker worden, als de Japanse economie het constante groeiritme aanhoudt', zei een kredietanalist van S&P. De banken profiteerden bovendien van de fusiegeruchten over ABN AMRO en Barclays. Dat verhoogt volgens analisten de kans dat er ook in Japan een consolidatie op gang komt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud