Tokio profiteert van consumptie VS

De beurs van Tokio is dinsdag met mooie indexwinsten geëindigd. Het sentiment zat goed dankzij het bemoedigende cijfer voor de Amerikaanse consumptie. Bovendien bleef de Japanse werkloosheid stabiel. Elders in Azië gingen de beurzen ook vooruit, maar in mindere mate.

(tijd) - Wall Street reageerde maandag al positief op de aanhoudende consumptiedrift van de Amerikanen. In februari stegen de consumptie-uitgaven met 0,3 procent nadat ze in januari al 0,4 procent hoger waren gegaan.

De werkloosheid in Japan bleef in februari stabiel op 4,9 procent. Dat is ook het cijfer dat economen hadden verwacht. De industriële productie daarentegen kwam in februari 0,9 procent lager uit dan in januari. Die daling was sterker dan de 0,5 procent die economen hadden verwacht.

De Nikkei225 eindigde 1 procent hoger op 11.097,14 punten. De breed samengestelde Topix won 1,35 procent tot 979,19 punten.

Bedrijven die sterk afhankelijk zijn van de Amerikaanse markt gingen vooruit. De maker van digitale camera's Canon veerde 2,5 procent op en de elektronicagroep Sony 2 procent.

Hogere metaalprijzen hielpen de handelshuizen en de staalbedrijven een handje. Mitsubishi Corporation steeg 3,9 procent, Nippon Steel won 2,5 procent en JFE Holdings 3,25 procent. Kobe Steel schroefde zijn verliesverwachting voor het aflopen boekjaar 2009/2010 terug van 22 tot 3 miljard yen en ging 2,55 procent vooruit.

Koen Lambrecht
koen.lambrecht@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud