Tokio profiteert van zwakke yen

De beurs van Tokio ging vrijdag hoger nadat de Amerikaanse kleinhandelsverkopen hoger bleken dan verwacht en de yen naar zijn laagste punt in drie maanden zakte. Vooral de elektronicaproducenten en de autobouwers profiteerden daarvan.

(tijd) - De Nikkei225 steeg met 0,6 procent tot 13.973,73 punten. De brede Topix won eveneens 0,6 procent, tot 1.371,57 punten. Donderdag kleurden de indexen 2 procent rood.

De yen zakte tot 108,08 yen voor een dollar, het laagste peil sinds eind februari. De daling betekent een boost voor de waarde van de overzeese verkopen. Sommige analisten verwachten dat de exporterende bedrijven daardoor hun verwachtingen zullen optrekken.

De zwakkere yen zette de exporteurs op rozen. Bandengigant Bridgestone gaat de bandenprijzen in Europa met 12 procent optrekken om de duurdere grondstoffen te compenseren. Het aandeel werd 3,2 procent duurder.

Honda Motor, dat meer dan de helft van zijn omzet in Noord-Amerika realiseert, steeg met 3,2 procent. Nippon Electric Glass, ook een exporteur, trok 3,4 procent aan. Sony won 1,6 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud