Advertentie
Advertentie

Tokio sluit hoger door banken en exporteurs

©EPA

De beurs van Tokio is maandag met winst gesloten. Het sentiment zat goed nadat de ministers van Financiën van de G20 beloofden de wereldwijde recessie te bestrijden en nadat de OPEC afzag van een verdere productieverlaging om zo de economische groei te stimuleren. Ook elders in Azië gingen de meeste beurzen vooruit.

Forse koerswinsten waren er in de eerste plaats voor de financiële waarden. Vorige week maakten in de Verenigde Staten grootbanken als Citigroup, Bank of America of JPMorgan bekend dat ze in de eerste maanden van het jaar winstgevend waren. De bezorgdheid over de Amerikaanse kredietverstrekkers is daarmee afgenomen. Mitsubishi UFJ won 5,25 procent, Mizuho Financial 5,6 procent en Sumitomo Mitsui 6 procent.

De exportgerichte aandelen genoten van een verzwakking van de yen tegenover de dollar. De fabrikant van digitale camera's Canon won 4,85 procent en Toshiba 5,1 procent.

De consumentenelektronicagroep Pioneer schoot zelfs 12,8 procent hoger. De zakenkrant Nikkei schreef dat Pioneer gesprekken voert met Mitsubishi Electric, en ook met andere bedrijven, over een mogelijke krachtenbundeling in autonavigatiesystemen en andere auto-uitrusting. Mitsubishi Electric ontkende dit later evenwel.

In de autosector veerde Mazda Motor 8,4 procent op door optimisme dat de productie zal herstellen. Suzuki Motor steeg 4,3 procent en Nissan Motor 2,9 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud