Tokio sluit lager door rentevrees

De beurs van Tokio is voor de tweede dag op rij in het rood geeindigd. De Federal Reserve met haar algemeen verwachte renteverhoging was opnieuw de schuldige.

(tijd) De Nikkei225-index sloot 1,43% lager op 14.648,41 punten. De beursindex telde 185 dalers, 33 stijgers en 7 onveranderde aandelen. De brede Topix verloor 1,14% tot 1.510,32 punten.

Beleggers vrezen dat de Federal Reserve de rente nog verder zal optrekken, zelfs nu de Amerikaanse markt tekenen van groeivertraging toont. Zo'n vertraging van de Amerikaanse markt is slecht nieuws voor aandelen die voor een stuk afhankelijk zijn van export naar de VS.

Toyota wist de schade nog te beperken, en eindigde 1% procent lager op JPY 5.780, maar Komatsu speelde 3,4% kwijt tot JPY 2.005. Komatsu is de grootste producent van heftrucks en graafmachines na het Amerikaanse Caterpillar. Komatsu kondigde eerder dit jaar aan een logistiek centrum te willen bouwen in de haven van Zeebrugge.

Ook de grondstoffenaandelen hadden een moeilijke dag. De metaalprijzen zakten op speculatie dat de vraag zal dalen naar metalen en materialen die worden gebruikt in auto's, toestellen en huizen. Beleggers vrezen de impact daarvan op de bedrijfswinsten.

Sumitomo Metal Mining was een van de grootste dalers binnen de Nikkei met een verlies van 4,5% tot JPY 1.253. De metalengroep Toho Zinc ging 4,4% lager tot JPY 736. Dowa Mining zakte 3,5% tot JPY 884 en Mitsui Mining en Smelting ging er met 3,8% op achteruit tot JPY 638.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud