Advertentie
Advertentie

Tokio sluit lager door vrees voor slechte resultaten

Foto Reuters

De beurs van Tokio is maandag in het rood geëindigd. Beleggers trokken zich terug nadat Komatsu met een winstwaarschuwing op de proppen kwam en Pacific Holdings zijn resultaten uitstelde. Elders in Azië waren de meeste beurzen gesloten ter gelegenheid van het Chinese nieuwjaar.

(tijd) - In China wordt vandaag Nieuwjaar gevierd en daardoor zijn de beurzen van Shanghai en Hongkong dicht. In Shanghai duurt de sluiting zelfs de hele week. Ook in diverse andere aziatische landen was er vandaag geen handel. Dat was onder meer het geval in Seoel en Djakarta.

In Tokio sloot de Nikkei225 0,8 procent lager op 7.682,14 punten, het laagste niveau in drie maanden. De brede Topix verloor 0,7 procent tot 768,28 punten.

Beleggers zijn erg bezorgd over de resultaten die er zitten aan te komen. Vorige week waarschuwde Sony voor een fors verlies en donderdag komen de echte resultaten van de elektronicagroep. Sony verloor 3,05 procent.

Voorts verlaagde de producent van grondverzetmachines Komatsu onverwacht zijn winstverwachting voor het lopende boekjaar 2008/2009 met een derde. Aanleiding hiertoe is een plotse inzakking van de vraag. Komatsu verloor 4,7 procent.

Vastgoedbeheerder Pacific Holdings donderde 16,6 procent omlaag. Het bedrijf stelt de publicatie van zijn kwartaalresultaten uit, omdat overleg met de accountants nodig is.

Voor tegengewicht zorgden de scheepvaartaandelen, die volgens sommigen al te diep zijn weggezakt. Zij werden weer opgevist op speculatie dat de Chinese import weer zal aantrekken. De Baltic Dry Exchange-index, een graadmeter voor de vrachttarieven in de drogebulkscheepvaart, steeg vrijdag met 3,7 procent. Mitsui OSK Lines won 3,8 procent en Kawasaki Kisen Kaisha ging 1,5 procent vooruit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud