Advertentie

Tokio sluit lager ondanks oliefusie

©REUTERS

In Japan zijn de toonaangevende indices lager de dag uitgegaan. De uitgelaten reacties op fusiegesprekken in de oliesector werden tenietgedaan door de onrust over de situatie bij de autoproducenten in de VS. Shanghai ging dan weer vlot hoger op de berichten dat de Chinese regering extra maatregelen wil nemen om de economie te ondersteunen.

(tijd) - Dat hielp de Shanghai Composite-index aan een winst van 3,5 procent tot 2.033,61 punten. De Chinese overheid wil de economie verder ondersteunen met nieuwe renteverlagingen en verlagingen van de reservevereisten voor de banken. Die laatste waren dan dan ook de voornaamste winnaars. Industrial & Commercial Bank of China won 2,3 procent en China Life Insurance ging 4 procent hoger.

In Tokio ziet het plaatje er minder fraai uit. De Nikkei225sloot 1 procent lager op 7.924,24 punten. Eerder op de dag ging de index tot 1,3 procent hoger. De Topix verloor 1,3 procent tot 788,88 punten. Voor elk aandeel dat steeg binnen de index, gingen er drie omlaag.

De ommekeer in Tokio kwam er door de vrees voor een implosie van de auto-industrie in de VS. Dat zou een zware klap zijn voor 's werelds grootste economie en de belangrijkste handelspartner van Japan. De Amerikaanse autobouwers Chrysler, Ford en General Motors proberen financiële hulp los te weken bij de overheid. De onrust werd ingegeven door berichten dat een aantal Congresleden onderzoeken of het mogelijk is GM en Chrysler failliet te laten gaan, zonder daarbij over te gaan tot een liquidatie. De bedrijven zouden dan met een propere lei een doorstart kunnen nemen.

De Japanse autoconstructeurs Toyota (-3,6%), Honda (-6,2%) en Nissan (-6,4%) gingen lager door de vrees dat hun belangrijkste afzetmarkt in zware problemen zit. Bridgestone, de grootste bandenproducent ter wereld, zakte 9,2 procent.

In de grondstoffensector was de sfeer dan weer uitgelaten. Dat was te danken aan Nippon Oil (+3,4%) en Nippon Mining (+11,3%), die aankondigden dat ze gaan fuseren. De combinatie van de twee bedrijven creëert de wereldwijde nummer acht in de oliesector. Het bedrijf wordt zo ook de grootste koperproducent van Japan.

Analisten voorspellen dat dit niet de laatste fusie of overname in de grondstoffensector zal zijn. De dalende grondstofprijzen doen ook andere bedrijven zoeken naar oplossingen. Dat vertaalde zich in mooie winsten voor olie-importeurs Showa Shell (+6,2%) en Idemitsu Kosan (+5,7%).

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud