Tokio sluit licht hoger

In Tokio zijn de toonaangevende indices licht hoger de week uitgegaan. Optimisme over de Japanse economie hielp vooral de financiele aandelen aan winst. Maar de exportgerichte bedrijven stonden onder druk omdat beleggers vrezen voor verdere renteverhogingen in de Verenigde Staten, de belangrijkste afzetmarkt voor Japan.

(tijd) De Nikkei ging 0,2% hoger tot 15.49,18 punten. De index telde 111 stijgers, 94 dalers en 20 onveranderde aandelen. De bredere Topix ging het weekend in met een nipte winst van 0,1% tot 1.571,70 punten.

De financiele aandelen boekten winst dankzij groeiend optimisme over de Japanse economie. Bankgroep Mitsubishi UFJ steeg met 1,9% Nomura, het grootste beurshuis van Japan, noteerde 1,5% hoger.

's Werelds grootste telefoonmaatschappij, Nippon Telegraph & Telephone (NTT), dook 2,4% lager. Het bedrijf zag zijn winst in het eerste kwartaal terugvallen met 19%.

De aandelen uit de papiersector blijven het goed doen door de overnamestrijd tussen Hokeutsu en Oji Paper. Hokuetsu steeg met 1,9% nadat Nippon Paper een participatie in het bedrijf heeft genomen. Dat bemoeilijkt het vijandig overnamebod van Oji Paper (+0,3%). Nippon Paper verliest wel 2,2%.

De exportaandelen stonden onder druk, in afwachting van het Amerikaanse banenrapport voor juli, dat vrijdagmiddag wordt gepubliceerd. Verwacht wordt dat de Amerikaanse werkloosheid zich op het laagste punt in vijf jaar zal bevinden. Dat zou de deur op een kier zetten voor verdere renteverhogingen in de VS, de belangrijkste afzetmarkt voor Japan. Autogroep Toyota verloor 0,5%.

Opvallende stijger was de textielgroep Nitto Boseki. Het aandeel sprong 25% hoger tot JPY 380 nadat het betere kwartaalcijfers had bekendgemaakt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud