Tokio sluit met verlies

(tijd-nieuwslijn) - In Japan gingen de aandelenindices lager door winstnemingen na de winst begin deze week. De Nasdaq stond lang negatief en duwde de Japanse techaandelen lager. De eindsprint van de Nasdaq werd in Japan niet gevolgd. Daarnaast was er een negatief rapport over Japan van Credit Suisse First Boston en werd in Taiwan opnieuw een geval van de longziekte SARS vastgesteld.

De Nikkei verloor 1,74% of 178,96 punten tot 10.092,64 punten. De bredere Topix-index zakte 1,48% of 14,87 punten tot 989,95 punten.

Credit Suisse First Boston zei dat investeerders hun beleggingen in Japanse aandelen beter beperken. Het beurshuis verwacht dat de regering de pensioenbijdragen gaat verhogen. Daardoor zal de reele economie aangetast worden.

Het waren vooral de technologiebedrijven die lager gingen. De producent van fototoestellen Canon verloor 3,1% tot JPY 4.700. Toshiba ging 2,2% lager op JPY 398 en Fujistu werd 3,1% goedkoper op JPY 507.

DoCoMo, de grootste Japanse mobilofoonoperator, zakte 4,4% tot JPY 216.000. DoCoMo gaat het belang in de Japanse tak van AOL opnieuw verkopen aan de moedervennootschap Time Warmer.

De aandelen van vliegtuigzaandelen gingen lager door een nieuw geval van SARS. In Taiwan stelde men bij een medewerker van een militair labo opnieuw de longziekte SARS vast. Dat duidt erop dat het virus nog niet uitgeroeid is. Een nieuwe uitbarsting zou het reisverkeer verminderen. Japan Airlines verloor 3,5% tot JPY 275. All Nipon zakte 2,6% tot JPY 258.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud