Tokio sluit met winst

De Japanse aandelenindices zijn met winst gesloten. De economische groei in de VS is in juni wat vertraagd maar minder sterk dan verwacht. Dit is goed voor het beleggersvertrouwen in de Japanse exporteurs, aldus marktwaarnemers.

(tijd) Amerikaanse BBP-cijfers toonden vrijdag dat de economische groei in de Verenigde Staten in juni wat vertraagde, maar minder sterk dan verwacht. 'De best mogelijke uitkomst van het strakke rentebeleid van de Federal Reserve. Het moet het beleggersvertrouwen in Japanse exporteurs herstellen', zo stellen marktvorsers.

De Nikkei-index steeg uiteindelijk 0,7% tot 15.456,81 punten en telde 174 stijgers, 48 dalers en 3 onveranderde aandelen. Eerder op de dag stond de index nog op meer dan 1% winst.

De Japanse industriele productie steeg in juni met 1,9% in vergelijking met de maand ervoor. Economen rekenden op een stijging van slechts 1,2%. In mei daalde de industriele productie nog met 1,3%. De sterke cijfers in juni zijn voornamelijk te danken aan de auto- en elektronicasector.

Canon, 's werelds grootste producent van digitale camera's, won 1,3% en Sony steeg 1,3%. Toyota won 0,8%.

Beleggers lijken uit defensieve aandelen te stappen nu de Japanse economie weer duidelijke tekenen van groei vertoont. De farmagroep Takeda verloor 1,8%.

Nippon Steel zakte 1,5%. De nettowinst van de Japanse staalproducent daalde in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2006/07 met 18,4%. Nippon Steel boekte uitzonderlijke lasten wegens waardevermindering op de voorraden. De omzet steeg wel, met 4,2%. 'De vraag blijft groot in onder andere de bouw- en autosector'. Ook voor het volledige jaar rekent Nippon Steel op 18,6% minder winst in vergelijking met vorig jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud