Advertentie

Tokio sluit tegen Aziatische trend in hoger

Foto Bloomberg

De beurs van Tokio is maandag met winst geëindigd dankzij de hoop op verder herstel in de Verenigde Staten en een zwakkere yen. Elders in Azië leden de meeste beurzen verlies, vooral onder invloed van de grondstoffenaandelen.

(tijd) - In Tokio eindigde de Nikkei225 1 procent hoger op 9.865,63 punten. De breed samengestelde Topix won 1,1 procent tot 926,89 punten. De beurzen van Hongkong (-0,7%), Taiwan (-3,3%), Seoel (-0,1%) en Singapore (-1,4%) daarentegen leden verlies.

De beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die vrijdag werden bekendgemaakt, werden in Japan positief geïnterpreteerd. 'Vermits de Amerikaanse economie zo sterk afhankelijk is van consumentenuitgaven is het een positief signaal voor de markt dat de arbeidsmarkt niet zo slecht is als we hadden gevreesd', zei Tomochika Kitaoka, een strateeg bij Mizuho Securities in Tokio, aan het persagentschap Bloomberg. De Verenigde Staten zijn de voornaamste afzetmarkt voor Japanse bedrijven.

Samen met een verzwakking van de yen gingen exportgerichte bedrijven vooruit. De producent van digitale camera's Canon, diet bijna een derde van zijn omzet op het Amerikaanse continent haalt, steeg 3,4 procent en sectorgenoot Olympus steeg 6,1 procent. In de autosector won Honda Motor 1,6 procent en Mazda Motor 6,1 procent.

Ook de producent van grondverzetmachines Komatsu boekte winst. Het aandeel werd daarbij geholpen door positieve analistenrapporten. Morgan Stanly startte de opvolging met een 'overweight'-advies en Nomura Holdings trok zijn advies op van 'neutral' tot 'buy'. Komatsu sloot 6 procent hoger.

Grondstoffenaandelen gingen lager na hun sterke prestaties van de voorbije maand. Daido Steel kreeg bovendien een adviesverlaging van Goldman Sachs, van 'buy' naar 'neutral', en verloor 3,5 procent. Nog in de staalsector zakte Nippon Steel 1,1 procent. De petroleummaatschappij Inpex, die vorige week 24 procent winst vergaarde, verzwakte 0,4 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud