Advertentie

Tokio sluit verdeeld ondanks krimpende economie

De Japanse economie wordt erg zwaar getroffen door de crisis (Foto Reuters) ©REUTERS

De aandelenindices in Tokio zijn maandag verdeeld gesloten, ondanks het nieuws dat de Japanse economie het felst kromp in bijna 35 jaar tijd. Beleggers hielden de handel dun. De beurzen in New York blijven dinsdag gesloten. Overal ter wereld wachten de aandelenmarkten in spanning de deadline van dinsdag voor de Amerikaanse autobouwers af.

(tijd) - Het bruto binnenlands product van Japan is in het vierde kwartaal van 2008 met 3,3 procent gekrompen in vergelijking met het derde kwartaal. Op jaarbasis bedraagt de krimp 12,7 procent. Dat is de slechtste prestatie sinds de olieschok van 1974. Het was het derde kwartaal op rij dat het bbp een daling vertoonde. De daling met 12,7 procent op jaarbasis is groter dan verwacht. Door Bloomberg gepolste economen rekenden gemiddeld op een daling met 11,6 procent.

Toch wist de Nikkei-index de rode cijfers in grote mate te beperken, met een verlies van 0,4 procent. De bredere Topix-index wist de dag zelfs positief af te sluiten, met een winst van 0,7 procent. 'Economen zegden al lang dat het bbp dramatisch zou zijn', zegt een analist. 'Hoewel de markt de cijfers niet in dank afnam, is er geen extreme reactie op het nieuws.'

De handel bleef aan de lage kant in Tokio, nu de markt nieuws uit de Amerikaanse autosector afwacht. Daar ligt de deadline voor de autobouwers om hun herstructureringsplan binnen te brengen op dinsdag. 'Er zijn verschillende mogelijke uitkomsten, wat het handelen in aandelen bemoeilijkt', zei een trader aan persagentschap Reuters.

Vooral defensieve waarden waren in trek. Farmabedrijf Daiichi Sankyo telde er 3,6 procent bij, East Japan Railway kon de sessie met 4,2 procent winst afsluiten. Shikoku Electric en Toho Gas telden er respectievelijk 3,1 en 4,3 procent bij.

De yen verdapperde licht ten opzichte van de dollar, wat de exportgerichte bedrijven een hak zette. Sony liet 1,3 procent liggen, Canon verloor van 1,2 procent. Toyota Motor zakte 0,7 procent, met nervositeit omtrent de autosector als voornaamste boosdoener.

Verliezer van de dag was evenwel Takefuji Corp., dat leningen uitgeeft aan consumenten. Het bedrijf keerde de verwachtingen om van winst naar verlies, wat beleggers massaal uit het aandeel deed stappen. Takefuji speelde 10 procent kwijt tot 568 yen. Pioneer kondigde vorige week al aan een recordverlies te verwachten. De koers zakte maandag met 7,8 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud