Tokio sluit week lager af

(tijd-nieuwslijn) - In Tokio zijn de belangrijkste aandelenindices de week lager uitgegaan. De beurzen gingen omlaag nadat de Japanse gouverneur liet uitschijnen dat er weldra een einde komt aan de historisch lage interestvoeten.

De Nikkei225 sloot 1,1% lager op 16.257,83 punten bij 50 stijgers, 167 dalers en 8 ongewijzigde aandelen. De bredere Topix deed het nog slechter en verloor 1,3% tot 1.660,22 punten.

Verwacht wordt dat de consumentenprijzen er vanaf januari sterk vooruit op zijn gegaan. De consumentenprijzen zijn voor de Japanse Centrale Bank een belangrijke parameter om haar rentebeleid uit te zetten. Dat is vooral slecht nieuws voor de vastgoedaandelen, die baat hebben bij lage rentevoeten. Mitsubishi Estate, Japans grootste vastgoedontwikkelaar, verloor 3,9% tot JPY 2.570. Sectorgenoot Mitsui Fudosan verloor 4,5% tot JPY 2.345.

Ook de banken gingen lager. Hogere rentevoeten kan de marges op leningen doen dalen en zo hun winsten aantasten. Mitsubishi UFJ Financial, Japans grootste bank, verloor daarop 1,2% tot JPY 1.610.000.

De aandelen van de Japanse rederijen maakten eveneens een slechte dag door. De drie grootste rederijen van het land stuurden winstwaarschuwingen uit. De stijgende uitgaven voor brandstof knabbelen aan de winst. Zo verlaagde Nippon Yusen zijn verwachtingen met 9,7%. Het aandeel ging 2,5% lager tot JPY 770.

Grootste stijger binnen de Nikkei225 was Mazda Motor. De autofabrikant steeg 7,8% tot JPY 582 nadat hij zijn winstverwachting voor het volledige boekjaar met 9,1 procent verhoogde. Vooral de zwakke yen zorgt voor extra inkomsten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud