Tokio: Tankan zet indexen op verlies

In Tokio zijn de toonaangevende indexen vrijdag lager de dag uit gegaan. De Tankan, een indicator voor het ondernemersvertrouwen, daalde meer dan economen hadden verwacht.

(tijd) - De Tankan-indicator voor het ondernemersvertrouwen van de grote Japanse verwerkende industriele bedrijven is in het vierde kwartaal uitgekomen op +19. Daarmee kwam het cijfer lager uit dan in het vorige kwartaal, toen het +23 was. Economen hadden een cijfer van +21 verwacht. 'De Tankan toont dat de dingen verslechteren', zegt een analist. 'Een zachte landing van de Amerikaanse economie is minder zeker, die de globale economie en dus ook Japan zal treffen.'

De Nikkei225 verloor 0,1 procent tot 15.514,51 punten. Er waren 138 dalers, tegenover 79 stijgers en 8 stabiele waarden. Het verlies van de bredere Topix was groter: -1 procent tot 1.501,25 punten.

Onder de verliezers waren er heel wat vastgoedgroepen, nu beleggers vrezen voor een tragere groei van de wereldeconomie. Uit de Tankan is gebleken dat het vertrouwen in de economie in de niet-verwerkende industrie van alle takken het meest gedaald is. Sumitomo Realty & Development zakte 4,7 procent tot 2.965 yen. Mitsubishi Estate ging 4,8 procent lager tot 2.600 yen en Mitsui Fudosan werd eveneens 4,8 procent teruggezet tot 2.505 yen.


Maarten Gommeren
maarten.gommeren@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud