Tokio: vastgoed en banken doen indexen pijn

De toonaangevende aandelenindexen in Japan zijn dinsdag met verlies gesloten. Banken en vastgoedgroepen kenden een lastige dag na slecht nieuws uit de sector. De staalbedrijven presteerden daarentegen bijzonder sterk.

(tijd) - De Nikkei225 zakte met 0,8 procent tot 14.160,09 punten. Er waren 83 stijgers, bij 135 dalers en 7 ongewijzigde aandelen. De Topix, een breder samengestelde graadmeter, liet 0,3 procent liggen tot 1.399,84 punten.

Yoji Otani en Masahiro Mochizuki zetten een domper op het sentiment in de vastgoedsector. De twee analisten van Credit Suisse verlaagden het advies voor de Japanse vastgoedindustrie tot 'underweight'. 'De koersen van de vastgoedbedrijven teren op de vastgoedprijzen, en die worden aangetast door bankleningen', klinkt het in een rapport.

Sumitomo Realty & Development zakte met 4,9 procent tot 2.615 yen en was de grootste daler binnen de Nikkei. Andere slachtoffers binnen de sector waren Mitsui Fudosan (-3,3% tot 2.635 yen) en Mitsubishi Estate (-4% tot 2.780 yen).

De bank Sapporo Hokuyo stuurde maandag nabeurs een winstwaarschuwing uit als gevolg van de turbulentie op de financiƫle markten en de aandelenbeurzen. De bank, de grootste verliezer onder de 85 banken die de Topix rijk is, verloor 4,6 procent tot 829.000 yen.

Aan winnende zijde stonden de staalbedrijven. Sanyo Special, dat metaal voor auto-onderdelen maakt, klom 5,2 procent tot 664 yen na een koopadvies dankzij de gestegen staalprijzen. Een adviesverhoging viel ook Kobe Steel te beurt. Het aandeel won 7 procent tot 368 yen en was de grootste stijger binnen de Nikkei225.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud