Tokio verliest, Sanyo dieperik in

De aandelenindexen in Tokio zijn met verlies gesloten na nieuwe signalen van een verzwakkende Japanse economie. Die groeide in het derde kwartaal met slechts 0,8 procent tegenover een jaar eerder. De initiele raming schreef een groei van 2 procent voor. Economen rekenden gemiddeld op 1,1 procent groei.

(tijd) Dat betekent dat de Bank of Japan een renteverhoging mogelijk nog wat uitstelt. Vermoedelijk wacht de BoJ de publicatie van de Tankan-index, die het ondernemersvertrouwen weerspiegelt, volgende week af. De impact van de vandaag gepubliceerde cijfers op de yen en op de obligatiemarkten was verwaarloosbaar.

De Nikkei verloor 0,3 procent tot 16.417,82 punten en de Topix ging 0,4 procent achteruit tot 1.616,34 punten.

Sanyo, de grootste producent van herlaadbare batterijen, zakte 3,05 procent tot 159 yen, een absoluut dieptepunt. Het bedrijf gaat 1,3 miljoen batterijen, die gebruikt worden in mobiele telefoons, terugroepen wegens overhittingsproblemen. Het is de zoveelste opdoffer voor het bedrijf, dat de verliezen de voorbije drie jaren opstapelde door dalende verkopen van GSM's en digitale camera's. Het aandeel verloor dit jaar al de helft van zijn waarde.

Concurrent Sony kampte eerder dit jaar met gelijkaardige batterijproblemen en moest bijna 10 miljoen batterijen in laptopcomputers vervangen.

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud