Tokio: verliezen omgebogen

(tijd-nieuwslijn) - De Japanse beurzen konden vrijdag het dagverlies uiteindelijk ombuigen in een lichte winst. Sony was het belangrijkste slachtoffer, nadat het elektronicaconcern de verwachtingen verlaagde. De kwartaalcijfers van Sony toonden aan dat de finale vraag zich nog altijd niet herstelt.

De Nikkei225 bleef ongewijzigd op 10.335,7 punten en de bredere Topix werd 0,8% duurder tot 1.024,99 punten.

Sony verloor 4,55% tot JPY 3780. Het bedrijf verlaagde de vooruitzichten voor de operationele winst met 23% tot JPY 100 miljard omdat het er niet in slaagde de productiekosten van de spelconsole Playstation2 te verlagen. De nettowinst in het tweede kwartaal zakte met 25% tegenover het jaar ervoor. Andere producenten van elektronica verloren eveneens terrein. Matsushita Electric, de grootste producent van elektronica in de wereld, zakte 1,6% tot JPY 1.322. TDK zakte 2,7% tot JPY 6.860.

De banksector ging wel vooruit nadat Goldman Sachs Japan zei dat de Topix verder zal stijgen dankzij de verbetering van de economie en de bedrijfswinsten. Daarnaast zei minister van Financien Heizo Takenaka dat de banken aan de minimumvereisten voldoen voor de voorzieningen voor slechte kredieten. Mizuho, de grootste Japanse bank, won 8,4% tot JPY 258.000.

Een mooie winst was er ook voor mobilofoonproducent Nec, die 6,8% steeg tot JPY 940. NEC verhoogde de winstverwachting voor dit jaar met een derde tot 40 miljard. NEC maakte een tweedekwartaalwinst bekend die de verwachtingen van analisten overtrof dankzij een hogere verkoop van chips voor mobiele telefoons en lagere kosten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud