Tokio vierde dag op rij lager

(tijd-nieuwslijn) - Op de beurs van Tokio zorgde verkoopdruk op vooral de exportgerichte aandelen voor de vierde dag op rij voor verlies. In de VS zorgde de hint op een renteverhoging van de Fed voor rode cijfers en dat liet zijn sporen na in Tokio.

De Nikkei zakte 0,7% tot 10.779,44 punten en de Topix, die alle aandelen van de Japanse beurs omvat, speelde 0,8% kwijt tot 1.050,13. Binnen de Nikkei stonden slechts 40 stijgers tegenover 186 dalers en 9 onveranderde aandelen.

Fondsbeheerders in Japan menen uit het begeleidend commentaar van de Fed bij de rentebeslissing van woensdag op te maken dat de Amerikaanse centrale bank vlugger dan verwacht de rente kan optrekken. Zij vrezen dat als zij dat ook doet, dit negatieve gevolgen zal hebben voor de groei van de Amerikaanse economie en bijgevolg voor de winsten van bedrijven die veel exporteren naar de VS. Toyota haalt 82% van zijn winst uit de VS. Het aandeel zakte 1,1% tot JPY 3.550. Honda zakte eveneens 1,1% tot JPY 4.380.

Sony is voor een kwart van zijn omzet afhankelijk van de VS. Het aandeel daalde 1,4% tot JPY 4.260. Woensdag nabeurs zei de groep dat haar nettowinst in het derde kwartaal was teruggevallen tot JPY 92,6 miljard.

Computerbouwer Fujitisu boekte in het derde kwartaal van het boekjaar voor de eerste keer in drie kwartalen winst. Dat was te danken aan de sterke vraag naar vlakke TV-schermen en digitale consumentenproducten zoals camera's, maar ook aan de verkoop van de afdeling Fanuc. De nettowinst kwam uit op JPY 7,65 miljard, tegen een verlies van JPY 24,9 miljard een jaar eerder. Fujitsu is het eerste Japanse elektronische bedrijf dat derdekwartaalcijfers publiceert. Toshiba en NEC volgen later. Fujitsu zakte 0,6% tot JPY 684, Toshiba verloor 0,2% tot JPY 446, terwijl NEC 0,1% steeg tot JPY 837.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud