Tokio: vijfde winstdag op rij voor Nikkei

(tijd-nieuwslijn) - Op de beurs van Tokio kon de Nikkei voor de vijfde dag op rij met winst afsluiten. De index won 0,08% tot 11.856,54 punten. De Topix eindigde 0,77% hoger op 1.117,13 punten. Volgens een overheidsrapport heeft de Japanse economie de bodem bereikt.

Vorige vrijdag na het slot van de beurs verhoogde de Japanse regering voor de derde maand op rij haar verwachtingen voor de economie. De overheid wees op de stijgende export en de stabiele detailhandelprijzen.

Aandelen van beurshuizen waren het meest in trek. Nikko, de derde grootste beursmakelaar van Japan, sprong 10% hoger tot JPY 683 en Nomura veerde 6% op tot JPY 2.050.

De yen steeg tot het hoogste peil in vijf maanden. Ten opzichte van de dollar steeg de munt 2% in waarde tot USD 125,58. Dat was slecht nieuws voor exporteurs, zoals automakers Nissan (-2,54% tot JPY 998) en Honda (-1,71% tot JPY 5.750). De hoofdstrateeg van Deutsche Bank raadt aan om tech- en auto-aandelen links te laten liggen in het voordeel van rentegevoelige en defensieve waarden. Nissan bevestigde nabeurs dat de nettowinst in het afgelopen boejaar 12,4% hoger uitkwam op het recordniveau van JPY 372,26 miljard. Twee weken geleden maakte Nissan al de voorlopige cijfers bekend.

Furukawa Electric, 's werelds tweede grootste maker van optische vezels, bekende maandag dat het voor de eerste keer in 19 jaar een nettoverlies leed, van JPY 3,38 miljard. De groep kondigde bovendien een nog groter nettoverlies aan voor het lopende boekjaar: de groep verwacht een nettoverlies van JPY 49 miljard. In 2000-2001 haalde Furukawa nog een recordwinst van JPY 167,4 miljard. Door deze forse daling rijzen vragen over de beslissing van het bedrijf om de kabelafdeling van het Amerikaanse Lucent over te nemen. Hierdoor werd Furukawa de tweede grootste speler ter wereld, maar werd het eveneens fors gevoelig voor de ups en downs in de telecommarkt. Het aandeel zakte 2,44% tot JPY 600.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud