Advertentie

Tokio volgt Wall Street in het verlies

In Tokio zijn de toonaangevende aandelenindexen woensdag in navolging van Wall Street fors lager gesloten. De voornaamste oorzaak moest gezocht worden bij de problemen op de hypotheekmarkt in de VS. Ook het nieuws dat de detailhandelsverkopen minder gestegen waren dan verwacht maakte beleggers ongerust over de mogelijke afzet in de grootste exportmarkt van Japan.

(tijd) De Nikkei225 eindigde 2,9 procent lager op 16.676,89 punten bij 3 stijgers en 222 dalers. De brede Topix gaf eveneens 2,9 procent prijs tot 1.674,94 punten.

Het waren opnieuw de grote exporteurs van Japan die flinke klappen te verwerken kregen wegens de problemen in de VS. Toyota verloor 3,2 procent tot 7.540 yen. Sony kreeg een opdoffer van 4,1 procent tot 5.860 yen te verwerken. Honda verloor 3,5 procent tot 4.110 yen.

De daling van metaalprijzen zoals koper en goud deed de grondstoffenwaarden wegglijden. Sumitomo Metal Mining, de grootste producent van non-ferrometalen in Japan, verloor 4,5 procent tot 2.235 yen.

Seiko Epson, 's werelds tweede grootste producent van inkjet-printers, dook 5,4 procent lager tot 3.180 yen nadat de krant Nikkei meldde dat het bedrijf een last van meer dan 10 miljard yen gaat nemen in het boekjaar dat op 31 maart eindigt. Dat bedrag moet dienen om de divisie electronische apparaten, waaronder ook de productie van LCD-schermen, te herstructureren. Nabeurs maakte het bedrijf bekend dat het uiteindelijk om een bedrag van 40,6 miljard yen gaat. De winstprognose werd omgegooid en het bedrijf verwacht nu een nettoverlies van 18 miljard yen voor het volledige boekjaar.

Een opvallende stijger binnen de algemene malaise was, alweer, Nikko Cordial. Het beurshuis schoot het maximaal toegelaten bedrag, 200 yen, hoger, wat neerkwam op een stijging van 13 procent tot 1.690 yen. Gisteren verhoogde Citigroup zijn bod op het bedrijf met 26 procent tot 13,4 miljard dollar. Dat komt neer op een bod van 1.700 yen per aandeel.

Kim Evenepoel

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud