Tokio weet uit rode cijfers te blijven

De toonaangevende Japanse beursindexen zijn er na een turbulente handelsdag toch in geslaagd om met winst het weekend in te gaan. Tokio was de dag met zware verliezen gestart, maar de groeiende hoop dat president Bush vrijdag een reddingsplan voor de Amerikaanse economie zal bekendmaken hielp de beursgraadmeters uit de rode cijfers.

De Nikkei, die eerder op de dag nog met 2,8 procent naar beneden was gedonderd, sloot uiteindelijk 0,6 procent hoger op 13.861,29 punten. De bredere Topix ging 0,8 procent hoger tto 1.341,50 punten.

De hoop dat president Bush vrijdag maatregelen bekendmaakt om te vermijden dat de Amerikaanse economie in een recessie verzeild geraakt, gaf de financiële waarden een duwtje in de rug. Mitsubishi UFJ steeg met 0,3 procent tot 975 yen en Mizuho Financial Group klom 1 procent tot 488.000 yen.

De aandelen uit de papiersector kenden een belabberde dag met verliezen tot 10 procent nadat was gebleken dat een aantal grote Japanse producenten veel minder gerecycleerd papier gebruiken dan ze eerder hadden verteld. Als gevolg van die heisa daalde Nippon Paper Group met 10 procent tot 267.000 yen. Sectorgenoot Oji Papier viel met 4,7 procent terug tot 467 yen.

Beter verging het Nippon Steel. De plotse wisseling van het beurssentiment leverde de op een na grootste staalproducent van Japan een winst van 5,2 procent op 663 yen op.

Pieter Suy pieter.suy@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud