Advertentie

Toyota zet Europese beurzen onder druk

De EuroStoxx50 en de Stoxx50 verliezen om 11.30 uur respectievelijk 2 en 1,9 procent. Bij de nationale beurzen schommelen de verliezen tussen 1 en 2 procent.

(tijd) - De grootste verliezen zijn voor de autofabrikanten. De sector staat flink onder druk door een verlaging van de winstverwachting door Toyota. De Japanse onderneming wijst op een sterke daling van de vraag en de gestegen koers van de yen tegenover de belangrijkste valuta.

Volkswagen krijgt een klap van 7,6 procent, Daimler kalft 4,3 procent af en BMW laat 2,8 procent liggen. In Parijs verliezen Peugeot en Renault respectievelijk 2,7 e, 1,4 procent. Bandenproducent Michelin speelt 4,2 procent kwijt.

De producenten van grondstoffen zijn de op een na grootste verliezers. Zij kleuren rood na tekenen dat de economische toestand in Japan verslechtert. Staalgigant ArcelorMittal verliest 4,4 procent. In de mijnbouwsector laten Anglo American en BHP Billiton respectievelijk 4,1 en 4 procent liggen.

Ook de financiële gaan eensgezind lager door zorgen over de banksector. De Ierse overheid kondigde afgelopen weekend voor 5,5 miljard euro aan belangen te zullen nemen in 's lands drie belangrijkste banken. Bank of Ireland en Allied Irish Banks, die beide 2 miljard euro krijgen toegestopt, schieten respectievelijk 34,8 en 21,2 procent hoger. In Anglo Irish Bank pompt Ierland 1,5 miljard euro. Met die investering verwerft de overheid de controle over de bank. De bank blijft niettemin beursgenoteerd, de preferente aandelen die Ierland verwerft, kunnen niet worden omgezet in gewone aandelen. Volgens een Londense analist blijft Anglo Irish Bank op korte termijn een aandeel met een hoog risico. Anglo Irish Bank krijgt een klap van 14,6 procent.

Unicredit zakt 4 procent, Deutsche Bank kleurt 3,9 procent en UBS laat 3,6 procent liggen.

De Franse bank BNP Paribas wijst een verhoging af van haar bod voor de overname van Fortis Bank. Indien niet snel een oplossing gevonden wordt, dreigt de overname te mislukken, zegt BNP-topman Baudouin Prot maandag in de krant Les Echos. BNP Paribas zakt 3,4 procent.

SR

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud