Trichet praat Europese indexen omhoog

De Europese aandelenmarkten zijn voor de eerste keer in drie dagen met winst geëindigd. Door de hoge olieprijzen kenden de beurzen nochtans een belabberde start, maar de indexen herleefden nadat ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet had gesuggereerd dat er even geen verdere renteklim komt.

(tijd) - De Europese Centrale Bank had wel besloten de rente met 25 basispunten te verhogen tot 4,25 procent. Maar beleggers gaan ervan uit dat de ECB het voorlopig daarbij zal houden, aangezien voorzitter Trichet tijdens een persconferentie in Frankfurt had laten weten dat de huidige renteniveaus voldoende zijn om de Europese inflatiedoelstellingen te halen.

Dat rente-optimisme stuurde de DJ EuroStoxx 50 1,3  procent hoger op 3.330,90  punten.In Londen steeg de FTSE100 met 0,9 procent, Frankfurt boekte een winst van 0,8 procent. In Parijs sloot de CAC40 de dag  1,1 procent hoger af.

De Parijse sterindex herleefde dankzij de sterke prestatie van de bankwaarden, die hun voordeel haalden uit de rente-toespraak van Trichet. Bovendien had de voorzitter van de Franse beurswaakhond AMF nog benadrukt dat de Franse banksector sterk genoeg is om de crisis te doorstaan. Crédit Agricole, dat kon profiteren van een adviesverhoging van beurshuis Oppenheim, was de sterkste stijger in Parijs met een winst van 6 procent op 13,22 euro. Société Générale maakte een sprong van 4,9 procent op 56,22 euro.

Ook de andere Europese bankwaarden deden het goed: Royal Bank of Scotland steeg met 4,4 procent tot 213 pence, terwijl in Madrid Banco Santander 1,5 procent hoger sloot op 11,85 euro. Verzekerar Allianz ging in Frankfurt 1,5 procent hoger tot 110,85 euro nadat Merrill Lynch het aandeel op zijn favorietenlijst had geplaatst.

Het nieuws dat de Braziliaanse mijnbouwgroep Vale tot 12 miljard dollar wil ophalen om nieuwe overnames te financieren veroorzaakt niet al te veel deining in de sector, die nog steeds last heeft van winstnemingen. BHP Billiton, de grootste mijnbouwgroep ter wereld, verloor 0,6 procent op 1.749 pence. Rio Tinto daalde met 0,9  procent tot 5.460  pence.  Staalgroep ArcelorMittal was een van de grootste verliezers van de dag met een terugval van 3,5 procent op 53,97 euro.

Berichten over een mogelijke joint venture met American Airlines en Iberia stuurde British Airways 2,7 procent hoger tot 209, pence. De luchtvaartmaatschappij had in de loop van de dag nochtans teleurstellende omzetcijfers bekendgemaakt.

In Parijs maakte de constructeur van kerncentrales Areva een sprong van 4,1 procent op 769,12 euro. De Franse president Nicolas Sarkozy bevestigde dat Areva een nieuwe kerncentrale mag bouwen om aan de stijgende binnenlandse vraag naar energie te beantwoorden.

Ook de farmawaarden beleefden een mooie dag. Het Britse AstraZeneca ging bijvoorbeeld 3,6 procent hoger tot 2.314 pence nadat het beurshuis MF Global zijn advies en koersdoel voor het aandeel had opgetrokken.     

Pieter Suy


Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud