UCB primus in Bel20

Société Générale zette woensdag met een winstwaarschuwing de hele Europese banksector onder druk. De Bel20 sloot met 0,4 procent winst. Vooral UCB was in goede doen na een rapport van Citigroup. In New York sloten de beurzen met winst door hoop op goede kwartaalresultaten. De impact van het Beige Book was gering.

(tijd) - De Bel20 sloot met 0,4 procent winst op 2.575,11 punten. Elders in Europa sloten de beurzen verdeeld: Londen verloor 0,5 procent, Parijs eindigde vlak, maar Frankfurt (+0,3%) en Amsterdam (+0,4%) presteerden beter. Wall Street kwam na een vlakke start op winst, doordat beleggers vooruitliepen op de resultaten van Intel en JPMorgan Chase en technologie en financials kochten.

Telenet en Solvay gingen vlot 2,4 procent omhoog in de Bel20. UCB was de sterkste stijger met 4,2 procent winst. Het Amerikaanse beurshuis Citigroup verhoogde het advies voor de farmagroep van 'houden' tot 'kopen'. Het beurshuis verwacht veel van het nieuwe epilepsiemiddel Vimpat. De monoholding Tubize profiteerde mee.

Movetis zet zijn opmars verder: +2,3%. Dinsdag zorgde een koopadvies van KBC Securities voor een koerssprong van 8 procent. Het aandeel staat ondertussen bijna 10 procent boven de introductieprijs van bij de beursgang begin december.

Ook Elia behoorde tot de winnaars (+1,2%). De beheerder van het Belgische hoogspanningsnet voert gesprekken met het Zweedse Vattenfall over een overname van het Duitse hoogspanningsne.

Overal in Europa hadden de bankaandelen het moeilijk. Société Générale verloor fors na een winstwaarschuwing voor het vierde kwartaal. De Franse bank verwacht slechts een 'kleine' winst voor het vierde kwartaal, terwijl analisten rekenden op een nettowinst van om en bij 960 miljoen euro. SocGen liet weten dat 1,4 miljard euro afschrijvingen op risicovolle activa, zoals collateral debt obligations (CDO), op de resultaten van de groep.

Onderaan de lijst van Euronext Brussel bengelden Fortis en Tessenderlo met meer dan 3 procent verlies.

Beige Book

Woensdagavond om 20.00 gaf de Federal Reserve zijn Beige Book vrij. Het Beige Book is een rapport dat aan de hand van cijfers over 12 districten in de VS een overzicht geeft van de economische toestand in het land. Het rapport dient ook als basis voor het volgende rentebesluit.

In het rapport gewagen de Fed-banken van een verbetering van de economische situatie in 10 van de 12 districten. De activiteit blijft wel op een laag pitje.

Al genoeg gedaan

In het VK gaan er ondertussen al stemmen op om de stimuli van de Bank of England af te bouwen. Beleidsmaker Andrew Stance zei in een gesprek met The Guardian dat die al genoeg gedaan heeft om de economie te ondersteunen.

De vierdekwartaalcijfers zullen de komende dagen en weken veel aandacht krijgen. Het seizoen is maandag met een valse noot van start gegaan. De winst van Alcoa kwam onder de analistenverwachten uit. 'We moeten ons niet blind staren op één bedrijf', zei een handelaar. Volgens cijfers van het persagentschap Bloomberg steeg de gezamenlijke winst van de S&P-500 bedrijven in het voorbije kwartaal met 62 procent.

JDS/IDW/KL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud