Verkoopgolf stuurt Wall Street lager

(tijd-nieuwslijn) Het kwam dinsdagmiddag toch niet meer goed op Wall Street. Vlak voor het middaguur kregen investeerders een zeer zwak rapport over de banenmarkt te verwerken en daarna ging het alleen maar bergafwaarts met de belangrijkste aandelenindices.

Bij het slot stond de Dow Jones-index 1,6% lager op 9.036,32 punten, terwijl de S&P500 1,8% verloor op 965,47 punten. De Nasdaq noteerde 2,4% lager op 1.673,56 punten.

Beleggers maakten zich zorgen over de ontwikkeling van de rente en deden hun aandelen van de hand. Het mocht niet baten dat enkele uren eerder een beter dan verwacht macrocijfer over het gedrag van inkoopmanagers in de dienstensector bekend werd. Door de rustige maand augustus bleven de omzetten laag.

Een maandelijks verslag over het aantal aangekondigde ontslagen in het bedrijfsleven, opgesteld door de firma Challenger Gray & Christmas, toonde aan dat Amerikaanse werkgevers 85.117 banen wilden schrappen in juli, 43% meer dan in juni.

Costco-aandelen gingen onderuit nadat het detailhandelsconcern een winstwaarschuwing gaf voor 2003. Het aandeel verloor 18,7% tot USD 30,06.

Scheermesjesmaker Gillette verloor 0,5% tot USD 30,21. De groep haalde in het tweede kwartaal een winst van USD 338 miljoen, een stijging van 15% ten opzichte van dezelfde periode in 2002. Per aandeel liep de winst op van USD 0,28 tot USD 0,33. Analisten gingen uit van USD 0,29 per aandeel. Gillette sprak geen winstverwachting voor heel 2003 uit, maar uit de conference call bleek dat de omzetgroei zal uitkomen op de eerder geprognotiseerde 3-5%. De concurrentie in de markt voor scheermesje zal de winst per aandeel in 2003 met 2-4 dollarcent aantasten, zo bleek in de toelichting.

General Electric stond in de belangstelling vanwege een deal met de Nederlandse verzekeraar Aegon. Aegon verkoopt het grootste deel van Transamerica Finance Corporation voor USD 5,4 miljard aan GE Commercial Finance, inclusief schulden. GE verloor 2,4% tot USD 27,80.

Dell reageerde negatief op een rapport van Credit Suisse First Boston, in aanloop naar de publicatie van kwartaalcijfers. Analisten van Credit Suisse zeiden dat tegen de huidige koers de cijfers beter dan verwacht moeten zijn om het aandeel te doen stijgen. Dell verloor 3,3% tot USD 32,15.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud