Advertentie
Advertentie

Verkooppaniek op Wall Street

Een bezorgde blik op de beurs van Chicago. (reuters) ©REUTERS

Beleggers bleven woensdag walgen van alles wat naar financials ruikt. Een flink stijgende interbankenrente en geruchten bezorgden Goldman Sachs en Morgan Stanley hun grootste verliezen ooit. Investeerders vluchtten massaal in goudgerelateerde waarden en opties.

(tijd) - Het ziet er heel slecht uit’, zegt een fondsbeheerder uit Boston, ‘ik heb het in 25 jaar nooit erger geweten.’ De Dow Jones viel 4,1 procent lager tot 10.609,66 punten, het laagste peil in nagenoeg drie jaar. De S&P500 en Nasdaq Composite deden nog slechter en ploften respectievelijk 4,7 en 4,9 procent lager. De drie indexen verloren dit jaar al elk 20 procent van hun waarde.

De redding van de verzekeringsreus AIG heeft het vertrouwen op Wall Street duidelijk niet kunnen herwinnen. ‘s Werelds grootste verzekeraar verloor 45,3 procent tot 2,05 dollar nadat het door de Federal Reserve werd overgenomen in ruil voor een kredietfaciliteit van 85 miljard dollar, een lening die AIG jaarlijks 9,6 miljard dollar aan intresten zal kosten.

Het vertrouwen in de financials is overigens niet alleen zoek bij de beleggers. Ook de banken wantrouwen elkaar meer en meer. De interbankenrente schoot 19 basispunten omhoog tot 3,06 procent.

Investeerders hadden geen oog voor de beter dan verwachte kwartaalcijfers van zakenbank Morgan Stanley. Het aandeel was in de greep van geruchten dat de bank het volgende slachtoffer zal zijn van de kredietcrisis, nadat eerder haar concurrenten Bear Stearns, Merrill Lynch en Lehman Brothers van de kaart werden geveegd. Volgens bronnen van de zakenzender CNBC denkt Morgan Stanley na over de vraag of ze onafhankelijk moet blijven of fuseren met een andere bank om de crisis te overleven. Later op de dag meldde dezelfde tv-zender dat John Mack, de topman van Morgan Stanley, aan zijn personeel verklaarde dat het bedrijf ‘sterk’ is en dat short-sellers verantwoordelijk zijn voor de val het aandeel. Morgan Stanley maakte in de loop van de sessie zijn grootste daling ooit: 44 procent tot 16,08 dollar. Uiteindelijk sloot het aandeel 24,2 procent lager op 21,75 dollar.

Sectorgenoot Goldman Sachs was in hetzelfde bedje ziek en plofte tot 26 procent lager, om bij de slotbel 13,9 procent lager te sluiten op 114,5 dollar. Wachovia en Citigroup slonken respectievelijk 20,8 en 10,9 procent.

GOUD EN OPTIES


Financials werden in groten getale ingeruild voor grondstoffengerelateerde aandelen. Vooral goudmijnen waren in trek. Newmont Mining schoot 9,4 procent hoger tot 43,25 dollar. Het goud werd gisteren 85 dollar duurder op 866 dollar per ounce.

Investeerders stapten verder massaal in opties om zich in te dekken tegen verdere verliezen. De volatiliteitsindex op de optiebeurs van Chicago knalde 13 procent hoger tot het hoogste peil in meer dan vijf jaar.   

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud