Verlies voor Japanse beurs

(tijd-nieuwslijn) - De beurs van Tokio moest dinsdag terrein prijsgeven. De Nikkei-index klokte 115,37 punten of 1,05% lager af op 10.849,68 punten en bij de Topix-index ging er 0,7% af tot 1.058,40 punten. De Japanse indices reageerden daarmee met vertraging op het slechter dan verwachte Amerikaanse banenrapport.

Maandag bleef de beurs van Tokio dicht. Wall Street had de macro-cijfers inmiddels al verwerkt en sloot eensgezind hoger.

Daarnaast wogen ook de mislukte pogingen van de Japanse centrale bank om de sterke yen af te remmen op het beursklimaat. In combinatie met de minder gunstige vooruitzichten voor het Amerikaanse economisch herstel was dit in het bijzonder slecht nieuws voor de exporteurs.

Binnen de Nikkei-index stonden 158 dalers tegenover 54 stijgers en 13 onveranderde aandelen. Clarion was met 4,4% tot JPY 196 een opvallende stijger. Honda Motor moest met 3,5% achteruit tot JPY 4.640. Heel wat beter verging het Mitsubishi Motor dat 1,5% aan de notering kon toevoegen op JPY 260. Vorige week profiteerden de aandelen ook al van de geruchten dat meederheidsaandeelhouder DaimlerChrysler zijn belang in de groep zal verhogen om de groep van vers kapitaal te voorzien. Isuzu Motors zat mee in de lift en steeg met 2,7% tot JPY 231.

Buiten de Nikkei-index dook Kentucky Fried Chicken 2,2% lager tot JPY 1.960. Ook andere aandelen verbonden met de gevogelte-industrie stonden onder druk nadat maandag officieel bevestigd werd dat een erg besmettelijke epidemie van vogelgriep is uitgebroken. Visvewerkers en vleesverwerkers profiteerden van de tegenslag van de vogelsector met Maruha Corp dat 2,6% meer waard werd tot JPY 157 en Prima Meat Packers dat 7,2% aan de notering kon toevoegen op JPY 104.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud