Vierde verliesweek voor Wall Street op rij

©AFP

De beurzen in New York koersten vrijdag in het rood na een sterker dan verwachte afname van het consumentenvertrouwen. Ook de kwartaalupdate van oliegroep Chevron bevatte weinig redenen tot optimisme. Zo boekten de indexen het vierde verlies op weekbasis op een rij.

(tijd) - Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in de eerste helft van juli scherper dan verwacht gedaald. Dit blijkt vrijdag uit voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan. De index voor het vertrouwen kwam uit op 64,6, tegen 70,8 in juni. Aan het einde van de maand volgt het definitieve cijfer. Vooraf geraadpleegde economen hielden rekening met een kleinere daling, tot 70,0.

De Dow Jones zakte met 0,5 procent tot 8.146,52 punten. De brede S&P500 verloor 0,4 procent tot 879,13 punten. De Nasdaq klokte wel hoger af: +0,2 procent lager ging tot 1.756,03 punten.

Chevron gaf 2,7 procent prijs tot 61,40 dollar. Het oliebedrijf heeft tijdens het tweede kwartaal heel wat last gehad van de zwakke dollar en de gedaalde raffinage-inkomsten. De valutaschommelingen kostten het bedrijf naar eigen zeggen 7 miljoen dollar per dag tijdens de maanden april en mei.

Bovendien hadden de oliewaarden te lijden onder de voortzetting van de dalende lijn van de olieprijs. Na een korte opflakkering van een dag zitten de oliefutures zowel in Londen als in New York opnieuw in de min. Een vat olie kost nu opnieuw minder dan 60 dollar.

ExxonMobil, de sectorgenoot van Chevron in de Dow, zakte met 1,3 procent tot 65,12 dollar.

Buiten de Dow presteerden een aantal technologiebedrijven sterk. Internetbedrijf Yahoo! klom met 2,6 procent tot 14,93 dollar na een adviesverhoging. Ook SanDisk, maker van flash geheugenkaarten, profiteert van een analistenrapport. Analisten van Morgan Stanley verhoogden de winstverwachtingen voor het bedrijf, dat 3,2 procent hoger sloot tot 14,47 dollar

 

Europese beurzen

Na een korte opflakkering gisteren, geïnspireerd door beter dan verwachte cijfers van aluminiumreus Alcoa, kozen alle Europese indexen vandaag opnieuw voor de weg omlaag. De Bel20 leverde de beste prestatie in Europa, met dank aan Dexia, Fortis en AB InBev. Op Wall Street staan de indexen ondertussen ongeveer een procent lager.

De Stoxx50 sloot 1,2 procent in de min, de Eurostoxx50 ging 1,4 procent lager. De toonaangevende nationale indexen zakten tussen 0,8 en 1,6 procent.

De Bel20 deed het beduidend beter, met een verlies van 0,2 procent. De Brusselse sterindex hadwel af te rekenen met zwakke prestaties van Umicore, UCB en GDF Suez.

Dexia (+4,2%) en Fortis (+2,5%) konden de Bel20 stutten. De kredietbeoordelaar Fitch toonde zich donderdag positiever over de kredietwaardigheid van verschillende Fortis-onderdelen. KBC twijfelde lang tussen winst en verlies, maar moest uiteindelijk 2,4 procent lager.

AB InBev, het aandeel met het meeste gewicht in de beurskorf, kon eerdere verliezen omzetten in een winst van 1,1 procent.

Het aandeel van lingeriefabrikant Van de Velde sloot vlak. Van de Velde draaide in het eerste halfjaar 72,9 miljoen euro omzet, dat is 7,8 procent meer dan een jaar geleden. Analisten rekenden op 72,5 miljoen euro. Dit cijfer houdt echter rekening met de Andres Sardá, het Spaanse designermerk dat Van de Velde vorig jaar overnam. Zonder Andras Sardá bedraagt de omzet 68,2 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud