Advertentie

Voorzichtige winsten doorheen Europees beurslandschap

©BLOOMBERG NEWS

De Europese aandelenmarkten twijfelden maandag lange tijd tussen winst en verlies. Uiteindelijk wogen de beter dan verwachte resultaten van Barclays zwaarder door dan het uitstel van de voorstelling van het Amerikaanse reddingsplan voor de financiële sector. De Britse banken en vastgoedontwikkelaars maakten een ware rally mee.

(tijd) - De DJ EuroStoxx50 sloot voorzichtig hoger met 0,2 procent winst. De DJ Stoxx50 eindigde de handelssessie vlak. Bij de nationale beurzen schommelden de winsten tussen 0,4 en 1 procent.

Barclays verzilverde zijn beter dan verwachte resultaten met een winst van 10,9 procent tot 116,2 pence. Dankzij gunstige belastingen en uitzonderlijke baten daalde de nettowinst van de Britse bank in 2008 slechts met 1 procent. Een dividend over 2008 zou er echter niet bij zijn. De hele sector profiteerde van het gunstig rapport. Commerzbank en Deutsche Bank trokken respectievelijk 7,9 en 5,7 procent hoger.

Ook de vastgoedsector was in goede doen. De Britse vastgoedontwikkelaar Hammerson spurtte 9 procent hoger. De mede-eigenaar van het Londense Brent Cross shopping center plant met een aandelenuitgifte 584 miljoen pond op te halen om een breuk van zijn bankakkoorden te vermijden.

British Land, de op een na grootste Britse investeerder in vastgoed, bestudeert volgens de Sunday Telegraph een kapitaalverhoging van 500 miljoen pond. De krant meent dat de groep daarbij activa zou kunnen verkopen. Het aandeel schoot 10,2 procent hoger. De vastgoedsector was maandag de best presterende sector.

Renault (+9%) en PSA (+3,9%) krijgen van de Franse regering elk een lening van 3 miljard euro. De rentevoet op de leningen bedraagt 6 procent. Nissan Motor, dat voor 44,3 procent in handen is van Renault, stelde voor het lopende boekjaar een verlies in het vooruitzicht en kondigde aan 20.000 banen te schrappen.

BHP, tot slot, profiteerde van een adviesverhoging bij Goldman Sachs van 'neutral' tot 'kopen'. Het aandeel ging 3,2 procent hoger.

SR

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud